Zelená čočka byla již v minulosti přezdívána pokrmem chudých, ovšem pokud se nad tímto výrazem zamyslíte více do hloubky, zjistíte, že chudí lidé na tom byli podstatně lépe, než šlechta, a že v přeneseném významu byli nakonec výrazně bohatší. Zelená čočka jim totiž udržovala v perfektní kondici tělo i ducha a každý, kdo čočce dával přednost před masem a různými laskominami, prožil šťastnější a mnohem plodnější život.
To, co platilo v minulosti, je platné i dnes. Dopřát si tuto velice výživnou, zdravou a také chutnou luštěninu můžete i několikrát týdně a v kombinaci s celozrnným pečivem, quinoou, pohankou nebo jáhlami nahradí i masitou stravu. Lze ji využít do polévek, do zeleninových salátů a pomazánek, ovšem nejčastější a tradiční zpracování je „čočka nakyselo“ s vejcem, olivovým olejem a nakládanou okurkou. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin ji ale nedoporučujeme podávat s uzeninou, šlo by o velmi těžce stravitelný pokrm.