Znáte amarant

Víte, co je amarant? Doputoval k nám až ze Střední Ameriky, kde jej pěstovali ve starověku Inkové a Aztékové, kteří se díky jeho výjimečné výživové hodnotě dožívali vysokého věku v pevném zdraví.

K čemu amarant využít

Amarant má velice svéráznou, aromatickou chuť, která podobně, jako pohanka, může některým strávníkům vadit. Jestliže si však na něj přivyknete, budete mít jednu z nejzdravějších bezlepkových (pseudo) obilnin na stole. Amarant je velice výživný a má značný kladný vliv na eliminaci překyselení organismu v důsledku stresu, pracovního přetížení, extrémní fyzické námahy a nevhodně poskládaného jídelníčku. Můžete si jej dopřát v podobě vloček nebo celého zrna (semena) a pokaždé vám přinese kýžený efekt. Na jaký způsob je amarant vhodný?

Obilná kaše – máte rádi kaše z ovesných nebo rýžových vloček? Pak vyzkoušejte ty amarantové. Je to velmi dobrá volba pro sladkou snídani s ovocným džemem, ořechy, sušenými švestkami nebo strouhaným kokosem či javorovým sirupem. Budete zasyceni na celé dopoledne a můžete se pak  pustit i do náročnějších úkolů vzhledem k tomu, že amarant podporuje mozkovou činnost a nervovou soustavu.

Zeleninové rizoto – amarantem lze nahradit hnědou rýži v rizotu, nejlépe v poměru 1 : 3 až 1 : 4 s pšeničným kuskusem. Takto upravené rizoto bude výživnější, více zasytí a poskytne více energie, což oceníte hlavně při vyčerpávající práci v exteriéru nebo při náročném úklidu.

(Syrový) zeleninový salát – můžete s amarantem občas vystřídat bulgur v zeleninovém salátu. Musí být ale tepelně upravený, aby byla syrová zelenina spolu s ním dobře stravitelná.

Příloha k fazolovému guláši nebo smaženým vejcím – guláš připravený z červených fazolí ledvina by vám mohl zachutnat s amarantem i s pohankou. Můžete obě pseudoobilniny jako přílohu ke guláši střídat. Amarant se také hodí jako příloha k smaženému vejci (volskému oku) a zeleninovému salátu s rajčetem a paprikou.