Tiramisu

Každého někdy honí ta mlsná, kterou neví, jak zahnat. Možná je to právě lahodné tiramisu, které uspokojí všechny chuťové pohárky. Nepotřebujete mnoho ingrediencí a příprava zabere pouze pár minut.

Kakao dodá dezertu ještě lepší a vyváženější chuť. Navíc patří mezi super potraviny. Umí v nás vyvolat pocity štěstí, uvolnit nervový systém a celkově povzbudit. Je bohaté na polyfenoly – tyto přirozeně vyskytující se antioxidanty působí protizánětlivě, snižují krevní tlak, zlepšují hladinu cholesterolu i cukru v krvi. V kakau je zastoupeno velké množství minerálních látek jako magnezium, draslík, měď, železo, zinek, vápník a tak dále. Je však důležité používat kvalitní 100% kakaový prášek, proto dávejte při jeho výběru pozor na složení. Jestli doma máte kvalitní kakao, tak pojďme na přípravu tiramisu – protože my víme, co je dobré.

Suroviny: 

120 g (bezlepkových) piškotů

500 g mascarpone

100 g tučného bílého jogurtu

25 g cukru moučka – prosetý

espresso, rum

vanilkový extrakt/vanilkové lusky v rumu

čerstvé maliny

bio 100 % kakao

  1. Připravíme si malou formu velikost 16 cm. Mascarpone, jogurt a cukr spolu vyšleháme, přidáme lžičku vanilkového extraktu a lžíci espressa.
  2. Na dno naskládáme piškoty a zlehka na ně nakapeme jednu lžíci kávy a pak rumu. Na piškoty naneseme vrstvu (polovinu) krému. Na krém naskládáme maliny. Na maliny skládáme piškoty, tentokrát je trochu přitlačíme, aby se dostaly ke krému. Opět je pokapeme kávou a rumem (můžeme i vanilkovým extraktem) a natřeme zbylým krémem, který po vrchu uhladíme.
  3. Formu očistíme a dáme do lednice. Necháme proležet alespoň 3-4 hodiny.
  4. Po vychlazení formu pomalu povolíme, ale neodděláváme a nožem opatrně objedeme po celém jejím obvodu, abychom nepoškodily boční strany dortu.
  5. Když je tiramisu vysvobozeno, zahladíme krém nožem. Do misky si připravíme dvě lžíce kakaa a pomocí sítka ho celý posypeme. Na závěr nazdobíme zbylými malinami (nebo jiným ovocem). Teď už si jen zbývá dezert pečlivě vychutnat. Dobrou chuť! 


    tiramisu