Recepty

Z klíčků, které si můžete vypěstovat sami doma a mít tak jistotu bio produkce, vznikají také chutné recepty, na kterých si pochutnají všichni. Budete mile překvapeni, co všechno si z takových klíčků můžete v kuchyni připravit.

Salát s kořenovou zeleninou a klíčky

Využijte kořenovou zeleninu a klíčky k přípravě chutného a zdravého salátu.

 

Ingredience: 

200 g mrkve
200 g celeru
100 g pórku
50 g cibule či šalotky
olivový olej
sůl
třtinový cukr
vinný ocet
libovolné klíčky
Postup:  Nejdřív očistíme mrkev a celer, které nakrájíme na stejné plátky či nudličky a spaříme je vroucí vodou. Poté vodu slijeme a plátky mrkve a celeru necháme vychladnout. Dále pokračujeme nakrájením cibule či šalotky na jemné kousky, které smícháme se solí, cukrem a olejem. Nakonec vmícháme vinný ocet a celou směs přidáme ke spařené zelenině.

 

Hotový salát nazdobíme vybranými klíčky, spařeným pórkem a můžete podávat třeba i s kysanou smetanou, kousky sýru a podobně dle chuti.

 

Jogurtový dip s klíčky

 

K různým pokrmům se hodí také různé studené omáčky a jogurtový dip s klíčky vás nadchne.

 

Ingredience: 

bílý jogurt
med
sůl
limetková nebo citronová šťáva
libovolné klíčky
Postup: Klíčky rozmixujte v bílém jogurtu, přidejte trochu medu, soli a limetkové nebo citronové šťávy.

 

Takto připravený dip můžete podávat podobně jako tatarskou či jinou omáčku k různým studeným i teplým pokrmům.

 

Kořeněná polévka z naklíčené cizrny

 

Pokud jste milovníky polévek, tak i tady najdou klíčky svoje využití.

 

Ingredience: 

200g naklíčené cizrny
400g sterilovaných rajčat
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého kmínu
1 lžička koriandrových mletých semínek
½ lžičky chilli koření
½ lžičky mleté skořice
2 lžíce olivového oleje
na ozdobu klíčky munga a vojtěšky
sůl, pepř
Postup: V hrnci rozpalte olej a orestujte na drobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte zázvor, kmín, koriandr, chilli a skořici a promíchejte do provonění. Potom přidejte cizrnu, rajčata a cca 200ml vody, na mírném ohni vařte zhruba 30 minut až do změknutí cizrny.

 

Po uvaření polévku do hladka rozmixujte, přidejte sůl a pepř dle vlastní chuti. Pokud je polévka příliš hustá, tak ji stačí zředit s trochou vody. Můžete podávat a nazdobit klíčky munga a vojtěšky.

 

Záznamy nebyly nalezeny...