Detailní popis produktu
Italská kulatozrnná mléčná rýže s vyšším obsahem škrobu. Po uvaření má jemnou až krémovou konzistenci. Ideální na rýžové pudinky a mléčné dezerty jako arroz con leche, sütlaç nebo thajskou lepkavou rýži s mangem.
EANs | 8594052889925, 8594052882148 |
Podrobná specifikace | Mléčná kulatozrnná rýže s vyšším obsahem škrobu, pěstovaná v Itálii. Po uvaření je mírně lepkavá, měkká a dosahuje až krémové konzistence. Hodí na klasickou mléčnou rýži, jemné dezerty a mletá je ideální i do sladkých kaší.
Na rozdíl od italské rýže na risotto (například arborio) je mléčná rýže měkčí a lepkavější, dosahuje hutné, až krémové konzistence, ideální právě na dezerty.
Recept na sütlaç (tradiční turecký rýžový pudink)
Na rýži 50 g krátkozrnné rýže 110 ml vody (jen tolik, aby pokryla rýži)
Na pudink 80 g cukru 450 ml čerstvého plnotučného mléka 100 ml smetany ke šlehání 1 dezertní lžíce kukuřičného škrobu 1 dezertní lžíce vanilkového extraktu (nebo 1 sáček vanilkového cukru) 1 lžička mleté skořice (na ozdobu)
Postup - Dejte rýži a vodu do středně velkého hrnce. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud se voda nevsákne a rýže nezměkne.
- Přilijte mléko, ale asi 30 ml si nechte stranou. Přidejte cukr a smetanu a promíchejte. Přiveďte k varu.
- Zbylé mléko smíchejte s kukuřičným škrobem a rozmíchejte dohladka. Snižte teplotu na střední stupeň a postupně za stálého míchání přilévejte škrobovou směs. Vařte asi 15 minut, dokud pudink nezhoustne a nezíská krémovou konzistenci.
- Rozdělte sütlaç do čtyř malých zapékacích misek a případně posypte skořicí. Nechte chvíli zchladnout, aby se na povrchu vytvořila tenká vrstva.
- Předehřejte troubu na grilovací režim a misky vložte pod gril, dokud povrch nezačne bublat a neztmavne.
- Nechte vychladnout, dejte na pár hodin do lednice a servírujte přímo v miskách.
|
Výživové údaje na 100 g | Energetická hodnota: 1504 kJ / 354 kcal. Tuky: 0,4 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,1 g. Sacharidy: 80,0 g. Z toho cukry: 0,2 g. Vláknina: 1,0 g. Bílkoviny: 6,7 g. Sůl: 0,01 g. |
Skladování | Skladujte v suchu s chladu. |
Rostlinný produkt | ANO |
Bez lepku | ANO |
Bez přidaného cukru | ANO |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.