Červená čočka je chutná, zdravá a výživná

Kdybychom chtěli propagovat zdravou potravinu, která je výborně stravitelná i v dietním režimu, je vhodná i pro děti, těhotné ženy a seniory, velmi rychle ji připravíte a přitom je nesmírně sytá, výživná a navíc chutná, pak bychom měli dát přednost červené čočce. Neměla by ve vaší kuchyni chybět.

Je to trvanlivá potravina – až budete červenou čočku nakupovat v e-shopu, ohlížejte se spíše po větších baleních, protože vám doma vydrží až rok, a to i přesto, že je loupaná a půlená. Obsahuje minimum tuku a nebude vám žluknout nebo se jinak kazit. Tímto způsobem lze výhodně využít množstevních slev a slevy na dopravu. Červená čočka zdraví upevní za velmi příznivou cenu. Ve srovnání s cenou masitých výrobků výrazně ušetříte, a ještě uděláte něco prospěšného pro své zdraví.

Příkrm pro děti a pokrm pro nemocné – červená čočka a rýže bývá prvním příkrmem malých dětí a je to rozhodně lepší volba, než maso. Kombinace luštěniny a obiloviny také obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a maso tím zcela nahradí. Ocení ji i lidé nemocní s dietními omezeními, protože je velmi šetrná k trávicímu traktu. Stačí ji vhodně osolit, okořenit a doplnit panenským olivovým, řepkovým nebo konopným olejem, ovšem pozor – čočku nesmíte nikdy solit v průběhu varu a musí se solit až po uvaření, jinak by vám ztvrdla.

Příprava nezabere déle, než dvacet minut – pro přípravu loupané červené čočky včetně vysypání ze sáčku nebo z dózy a umístění na plotnu nepotřebujete více času. Během deseti až patnácti minut od dosažení bodu varu bude dostatečně měkká. A co je pro tuto luštěninu zásadní – nemusí se předem namáčet, a přesto ji organismus využije i bez nadýmání a podobných zažívacích obtíží. Všechny ostatní luštěniny namáčet musíte, abyste tím odstranili nebo alespoň potlačili problematické složky, obsažené zejména ve slupkách.