Co pít
Ovocné a zeleninové šťávy – perfektní volbou je pít pravidelně šťávy z ovoce a zeleniny. Neměli byste ovoce a zeleninu vzájemně míchat, jedinou výjimkou je mrkev, kterou doporučujeme doplnit jablkem, čímž získáte lahodný a výživný drink. Šťávy pijte vždy čerstvé, a pokud možno z BIO surovin, z kontrolovaného a prověřeného zdroje. Šťávy je vhodné ředit kvalitní pramenitou vodou, nejlépe nezáporným ORP (oxidačně redukčním potenciálem). A pokud nemáte po ruce čerstvé plody, využijte domácích sirupů bez konzervantů a dalších chemikálií.
Minerálky – minerálky je vhodné střídat s pramenitou měkčí vodou, aby příliv minerálních iontů do organismu nebyl příliš velký. I zde platí nepsané pravidlo „zlaté střední cesty“. Naše země má dostatek svých vlastních minerálních pramenů, vzpomeňme např. Mattoni, Magnesii, Poděbradku, Ondrášovku či Vincentku.
Sycené nápoje CO2 – těm se raději vyhýbejte, a minerálky vybírejte raději nesycené (neperlivé). Sycené nápoje oxidem uhličitým jsou ve skutečnosti kyselinou uhličitou a ta je pro naše tělo spíše přítěží, než pomocníkem. Občasná konzumace v malém množství vám neublíží, ale neměli byste je pít po litrech denně.
Nápoje slazené cukrem – bílý cukr je v podstatě jed, okrádá tělo o zásoby živin, které se na cukr musí navázat, aby neškodil. Jsou to navíc prázdné kalorie, které podporují ukládání podkožního tuku. A velkým obloukem se vyhněte umělým sladidlům, i když se tváří, jako neškodné. Nemají s přírodní přirozeností nic společného.
Káva, kakao – nápoje s obsahem theobrominu (kakao) a kofeinu (káva, kolové nápoje a některé energetické drinky) byste měli výrazně omezit. Nejsou vysloveně toxické, ale zvyšují hladinu stresových hormonů v krvi a může být pak problém je vyrovnat. Zkuste třeba Ájurvédskou kávu, ta kofein neobsahuje, ale jsou v ní adaptogenní byliny, které naopak hormony regulují do potřebné rovnováhy.
Alkoholické nápoje – alkohol opravdu s mírou, je to buněčný jed, to asi víte, i když občasné malé množství vám neublíží (pokud nejste nemocní). Buďte ale velmi obezřetní, protože na alkoholu vzniká poměrně rychle nebezpečná závislost, které se velmi, ale velmi obtížně zbavuje.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.