🤒 Moc se omlouváme, ale z důvodu nemocí mohou být některé zásilky o pár dní zpožděné. Expedice zboží probíhá, ale bohužel v menší míře. Moc děkujeme za pochopení a důvěru. 🙂

Goji, aneb kustovnice čínská

Kustovnici čínskou /lycium chinese/řadíme mezi superpotraviny. Obsahuje tolik prospěšných látek, že nás přímo vybízí k tomu, abychom patřičně využívali tento dar přírodní lékárny.

Které cenné látky goji neboli kustovnice čínská obsahuje?

Betakaroten (v některých případech ho obsahuje i větší množství než mrkev) a další karotenoidy, zejména zeaxantin; vitamíny B1 (thiamin) a B2 (riboflavin), B6, C a E (tokoferol); aktivní polysacharidy (z nich je zastoupena glukóza, xylóza, galaktóza, arabinóza, manóza a kyselina galakturonová); minerály a stopové prvky (vápník, železo, zinek, selen, měď, germanium, chrom a kobalt, a další), 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi 8 esenciálních; flavonoidy, mastné kyseliny, vlákninu a bílkoviny, flavonoidy, kumariny, taurin a dokonce i steroidy.

Jaké je u kustovnice čínské použití?

Na používání goji by se měl zaměřit ten, kdo má vysoký krevní tlak a také osoby, které trpí některými kožními onemocněními, například lupénkou. Kustovnice se používá k podpoře jaterní činnosti a velice účinná je i při detoxikaci organismu. Dále zklidňuje podrážděné oči, podporuje ostřejší vidění a celkově posiluje zrak. Je vhodná při raném stádiu cukrovky a tuberkulózy, při závratích, či při chronickém kašli. A především dokáže posílit obranyschopnost organismu.

V Číně a mnoha dalších asijských zemích se kustovnice používá jako nezbytný potravinový doplněk. Kromě toho v těchto oblastech využívají téměř celou rostlinu – mladé výhonky se konzumují jako zelenina, ze semen se lisuje olej, kořeny slouží ke snižování tělesné teploty. Dokonce se využívá i kůra.

Kustovnici čínskou si můžete vypěstovat i v našich podnebných podmínkách na zahradě. Sazenice jsou v běžné nabídce větších zahradních center. Plody goji se podobají šípkům, když se usuší, tak vypadají jako červená rozinka. Při větší úrodě můžete z těchto plodů vyrábět marmelády, sirupy, mošty, sušit je (lze i na přímém slunci), anebo je zamrazit.

button_kupte-zde