Také máte rádi k snídani cereálie? Tak to by vás mohlo zajímat, jak se tato oblíbená, a především zdravá pochoutka vyrábí. Základem je kvalitní celozrnná mouka. Ta vzniká mletím celého obilného zrna, včetně vnějšího obalu, klíčku i moučné části. Tím pádem se do mouky dostanou všechny potřebné živiny i s vlákninou, která je důležitým prvkem pro zdravé trávení.
- Tímto způsobem se mouka vyráběla po staletí.
- Až v devatenáctém století se začala obilná zrna loupat a vyráběla se tak bílá mouka, která sice vypadala lépe, ale postrádala celou řadu živin.
K celozrnné mouce se přidají další ingredience. Většinou se jedná o cukr a vhodné aroma (medové, kakaové). Nezbytným doplňkem je také voda, která má za úkol spojit těsto do lepkavé hmoty. Pokud jsou cereálie vyráběné průmyslově, pak se do nich přidávají ještě vitamíny, minerály a antioxidanty.
Domácí výroba cereálií je snadná a rychlá
Cereálie si také můžete vyrobit docela snadno i v domácích podmínkách. A nepotřebujete k tomu žádné zvláštní vybavení nebo znalosti. Veškeré zmíněné ingredience vložte jednoduše do misky a propracujte tak, aby se vše spojilo v celistvou hmotu. Výhodu mají majitelé kvalitních robotů s hnětačem.
- Když je těsto připravené, můžete zvolit tři možnosti, jak s ním dál pracovat:
- ručně vytvořit tvary
- dát těsto do strojku na vánoční cukroví
- vzít si na pomoc vykrajovátka na linecké nebo na malé perníčky
A pak už jen stačí dát do předehřáté trouby a péct cca 40 minut. S domácími cereáliemi můžete zacházet stejně, jako s kupovanými. Což znamená – přidat je ráno do mléka, přihodit k nim sušené ovoce, potřít si je dobrou čokoládovou polevou z kakaového másla. Záleží jen na vás a na vašem mlsném jazýčku. Cereálie jsou také velice oblíbené u dětí. A pokud je do celého pečícího procesu zapojíte, tak uvidíte, jak jim budou chutnat.