K čemu jsou nám dobré řasy ve formě doplňků stravy

Současný jídelníček většiny strávníků v Česku rozhodně neodpovídá požadavkům zdravé výživy. Stačí náhodně nahlédnout do nákupního košíku a zpozorujete různé polotovary a průmyslově zpracované suroviny, přislazené a konzervované. Lidé se bohužel odchylují od moudrosti našich předků, kteří více důvěřovali intuici, a to pak způsobuje zanášení těla toxickým odpadem a navíc tělu schází některé živiny.

Lidský organismus má sice obrovské rezervy a vlastní schopnosti regenerace, ale musíme mu dát k tomu vhodné podmínky. Jednou z nich se mohou stát i sladkovodní či mořské řasy. Jejich výhoda spočívá v tom, že jsou pěstovány a sklízeny obvykle bez postřiků a pesticidů a v prostředí, odkud mohou čerpat minerály a stopové prvky, z nichž mnohé bohužel schází v ovoci a zelenině dodávané do supermarketů.

Mořské a sladkovodní řasy a sinice

Spirulina – je druh sinice a je ideální pro vyživení buněk, posílení imunitního systému, eliminaci špatného cholesterolu a k urychlení buněčné regenerace. Obsahuje velký poměr proteinů, celkem osmnáct aminokyselin, z nichž většinu tvoří esenciální. Naše tělo je dokáže optimálně využít, dokonce lépe, než proteiny z masa. Kromě toho obsahuje sacharidy, stopové prvky a minerály a pouhý jeden gram této sladkovodní řasy vyváží výživovou hodnotou velkou zeleninovou salátovou mísu.

Chlorella – sladkovodní řasa se využívá především jako likvidátor toxinů, dokáže je na sebe navázat a z těla vyloučit. Je to jeden z nejúčinnějších detoxikačních prostředků, které lidstvo zná již tisíce let. Dokáže vás zbavit kadmia, olova, rtuti a odpadních metabolitů, které si tělo ukládá např. do tukové tkáně – tam, aby nebyly zasaženy orgány.

Kombu (Kelp) – výborný zdroj organického jódu a dalších prvků, z nichž některé se vůbec nevyskytují v běžně prodávané zelenině. Kelp žije v čistých chladných vodách moří a oceánů a její výživová hodnota je natolik vysoká, že je běžnou součástí stravy v Japonsku a Číně. Tam je známe hlavně pod názvem Kombu, znají ji i makrobiotici a příznivci Tradiční čínské medicíny, kteří ji přidávají k luštěninám a obilovinám.