Kajenský pepř vás spolehlivě rozehřeje

Máte rádi pálivá koření? Jestliže je dokážete užívat s mírou, může vám tato záliba v pikantních chutích dokonce prospět – a to do té míry, že užíváním kajenského pepře posílíte svoje zdraví!

53

Ovšem na začátku bychom si měli udělat jasno v tom, co to vlastně kajenský pepř je. Ve skutečnosti se nejedná o žádný pepř, nýbrž o odrůdu pálivých papriček pocházejících z města Cayenne ve Francouzské Guyaně. Mylné pojmenování po pepři tyto papričky získaly už v době, kdy lidé objevili Ameriku a o paprice neměli do té doby ani potuchy – vždyť jediným pálivým kořením na trhu byl v té době právě pepř.

Takže když budete na pultech obchodů pátrat po kajenském pepři, tak si budete ve skutečnosti kupovat pálivou papriku. A nutno dodat, že takový nákup skutečně stojí za to!

Pikantní kajenský pepř vám totiž může nabídnout mnohem víc, než pouze ostrou chuť!

Příčinou jeho ostrosti je kapsaicin, látka, která se typicky vyskytuje ve všech pálivých papričkách, a čím více jí v plodech je, tím jsou ostřejší. Dokonce existují i tak ostré plody, které mohou být pro člověka smrtelně nebezpečné.

V rozumných dávkách, které zpestřují chutě našich pokrmů, kapsaicin neškodí, nýbrž pomáhá.

Kapsaicin dokáže významně urychlovat metabolismus, a tedy i spalování energie – jestliže máte v plánu shodit nějaké ty přebytečné kilogramy, pak byste se pikantním jídlům mexické či indické kuchyně rozhodně neměli vyhýbat.

Stejně tak dobře může kajenský pepř rozproudit váš krevní oběh – dokonce do té míry, že se při tom zapotíte. To přijde vhod lidem s nízkým krevním tlakem, s křečovými žilami anebo s jinými kardiovaskulárními problémy.

Pálivé koření vás rovněž zbaví nepříjemného zahlenění, a také uvolní vaši bolest.

A můžete ho dokonce využít i pro prohřátí prokřehlého těla – vždyť co může být příjemnějšího, než šálek horké pikantní čokolády po mrazivém dni?

button_kupte-zde