Kulinářský poklad z Turecka

Turecko leží zčásti v Evropě a zčásti v Asii. Jak se zdá, tak i to má velmi významný vliv na gastronomii. Využívá se zde mnoho tradičního koření a samozřejmě i bylinek, které se staly součástí i naší české kuchyně. A právě Turecko dalo podnět na vaření jedné velmi známé suroviny, kterou je bezpochyby bulgur. Co to vlastně je? Asi vás to tak trochu překvapí, ale jedná se o polotovar vyrobený z pšenice a nejčastěji z tvrdých odrůd. Připravuje se následujícím způsobem. Pšenice se namočí, předvaří, rozdrtí a usuší. Samozřejmě vše za velmi přísných podmínek. Jedná se o lehce stravitelnou potravinu, která obsahuje velké procento vlákniny, vitamínů, minerálů a je pro náš organismus velkým přínosem.

Bulgur na mnoho způsobů

Díky tomu, že se v podstatě jedná o předvařený pokrm, tak je jeho velkou výhodou, že je velmi brzy uvařený. Mnohdy ho stačí zalít horkou vodou a nechat pod pokličkou dojít, nebo není problém zvolit vaření na mírném stupni teploty. Je také pravdou, že si lze v dnešní době snadno zakoupit i různé druhy, které budou hrubé, jemné, případně střední a podle toho s nimi pokračovat dál podle potřeby.

Bulgur v Turecku z velké části tvoří základ rizota, kde nahradí rýži. Také ho můžete ho použít jako zavářku do polévek, přidat do zeleninového salátu, použít ho i jako přílohu. Není problém ho připravit v podobě slané i sladké. Pokud byste navštívili přímo Turecko, tak můžete ochutnat právě sladkou verzi bulguru. Je to jejich typický pokrm, do kterého se přidávají ještě ořechy, ovoce, med a jedná se podle pověsti o jeden z nejstarších jejich receptů. Pokrm se jmenuje asure a jeho legenda údajně sahá až do dob Noe. Tomu, když došly v korábu zásoby, tak údajně vše smíchal dohromady a pokrm byl na světě. Bulgur se stal oblíbeným pokrmem i u nás a to nejen, že je zdravý, ale i pro jeho rychlou a snadnou přípravu. Vůbec není špatné, když ho zařadíte do svého jídelníčku.

button_kupte-zde