Bulgur

Nejprodávanější

3 položek celkem
Country Life Bulgur pohankový BIO 250 g Kód: 0062162
GRIZLY Bulgur hrubý 1000 g
68 Kč
Kód: 00614229

Domníváte-li se, že bulgur má něco společného s Bulharskem, pak se samozřejmě mýlíte. Ve skutečnosti se jedná o celozrnnou pšenici, která je předvařená a následně hrubě drcená a sušená, takže máte k dispozici něco podobného, jako pšeničné těstoviny. I když se v Bulharsku bulgur také konzumuje, a to poměrně často, nemusíte kvůli tomu dojíždět až na Balkán, ale můžete si jej pořídit z tuzemských zdrojů.

Vydatný zdroj vlákniny

Bulgur lze doporučit každému, ovšem zejména lidem, kteří ve svém jídelníčku postrádají více vlákniny. Ta je důležitá pro pravidelnou stolici, jako prevence proti vzniku nádorového bujení tlustého střeva, a zároveň jako potrava pro probiotické střevní bakterie, které rozkládají některé složky potravy a umožňují je organismu lépe využít. Vláknina je také potřebná k tomu, abyste se zasytili menší porcí jídla, nepřejídali se, a tím pádem zbytečně nepřibývali na váze.

Bulgur cena je položka velmi často vyhledávaná na Internetu, a možná budete překvapeni, že je poměrně nízká. Můžete si tak dopřát zdravou přílohu k mnoha pokrmům v podstatě pravidelně a střídat ji s dalšími vhodnými celozrnnými obilovinami.

Jak připravit bulgur

Zapamatujte si, že budete potřebovat na jeden objemový díl bulguru až tři díly vody, protože jí do sebe hodně natáhne a zvětší svůj objem. Příprava je však velmi snadná díky tomu, že je pšenice předvařená. Postačí pak už jen 10 minut varu a dalších 15 minut pod pokličkou z odstaveného vařiče, anebo vařit 20 minut bez odstavování a přiklopení pokličkou. Někteří lidé však bulgur nevaří a nechají jej pouze nasát vodou po dobu jedné hodiny a konzumují jej bez tepelné úpravy. I tehdy je však dobře stravitelný a neměl by vás nadýmat.

Z bulguru si připravíte buď samostatnou přílohu nejlépe k bezmasým luštěninovým pokrmům, anebo jako zavářku do polévek. Hodí se i k přípravě zeleninového rizota, zeleninových karbanátků a také velikonočních nádivek.