Mrazem sušené ovoce chutná jako čerstvé, je nabité vitamíny a nekazí se

Máte rádi sušené ovoce? Pak jste si jistě všimli, že se jeho výběr na trhu rozšířil o produkty sušené mrazem. A možná jste zaznamenali i to, že cena takto sušeného ovoce je sice o něco vyšší, ale chuť intenzivnější.

  • Teplo nebo mráz, není to jedno?

Není. Rozdíl poznáte na chuti, navíc takto upravené ovoce vypadá i o chlup více lákavě.

To, co na pohled nezaznamenáte, je výživová hodnota. A ta je hlavním důvodem, proč se od tradičního sušení teplem postupně upouští a nahrazuje ho náročnější sušení mrazem. Při zachování předem daného postupu má takto upravený produkt mnohem vyšší obsah důležitých živin jako jsou vitamíny, antioxidanty, anebo jiné látky. Jednoduše řečeno, látky, které se vlivem tepla rozkládají, mráz neohrozí.

A v neposlední řadě je mnohem delší i trvanlivost takto upravených produktů.

  • Doma v mrazáku to nepůjde

Možná vás napadne, že když je mražení tak výhodné, že byste to mohli vyzkoušet i doma. Tak jednoduché to ovšem není. Zatímco usušit si ovoce do zásoby na zimu je hračka, tím spíše, když máte vlastní sušičku, s lyofilizací – jak se sušení mrazem odborně nazývá, to tak lehké není.

Domácí mraznička vám k tomu stačit nebude. Musíte docílit nejen velice nízké teploty, ale také nízkého tlaku. Díky této kombinaci se voda z ovoce doslova odpaří – a v tom spočívá celé kouzlo. Při lyofilizaci nevzniká led, který by potrhal tkáně a zničil cenné látky. Ovoce si tak zachovává svůj tvar, výraznou barvu, a především intenzivní chuť, kterou na něm máme tak rádi.

  • Ideální pochoutka na cesty

A je zde ještě něco – nejenže se mrazem sušené ovoce nekazí a v kvalitním balení vydrží i několik let, ale ještě ke všemu je neskutečně lehké. A to je ideální kombinace vlastností pro cestování. Můžete ho mít vždy po ruce jako osvěžující svačinku plnou energie. Ať už si zvolíte sušené banány, voňavý rybíz anebo neodolatelné maliny, nešlápnete vedle.