Význam sušeného ovoce ve stravě

Ovoce patří k základním potravinovým zdrojům, je velmi důležitou složkou výživy, ale ve srovnání se zeleninou má jednu podstatnou výhodu – je možné jej i delší dobu skladovat, jestliže jej podrobíme procesu sušení. Je to mnohem výhodnější způsob konzervace, než např. zavařování - kompoty, marmelády a džemy totiž obsahují mnoho přidaného cukru, což může rozkolísat hladinu inzulinu a přispívat k diabetu i nadváze.

Sušit můžeme ovoce i doma, ovšem je také možné jej jako sušené koupit a neztrácet jeho zpracováním a sušením čas. Na trhu je dnes spousta druhů, např. meruňky, broskve, ananas, banány, mango, papája, jahody, maliny, borůvky, švestky, jablka a hrušky (křížaly) a snad nejznámější druh - hroznové víno (rozinky).

Vybírejte ze zdrojů, které vám nabídnou produkty nesířené a bez přidaných konzervantů, a pokud možno v BIO kvalitě (pěstované na nevyčerpané zemědělské půdě, bez pesticidů, s vyšším obsahem živin, hlavně hořčíku).

Lyofilizace – v poslední době je poměrně velký zájem o tento moderní způsob sušení. Ovoce se podrobí procesu prudkého zchlazení v nádobě s téměř ideálním vakuem, tímto dojde k sublimaci obsažené vody – ta přechází přímo do plynného skupenství, aniž by poškodila strukturu potravin. Nízká teplota také zachová většinu cenných enzymů a vitamínů, které naopak při sušení teplým vzduchem mohou degradovat.

Kde se sušené ovoce uplatní

Všude tam, kde nemáme možnost přísunu čerstvých plodů, anebo pro zpestření některých druhů pokrmů. Typické situace, kdy je problém ovoce koupit a hlavně jej udržet v patřičné kvalitě více dní, jsou výlety a delší pobyty v přírodě, např. horolezecká soustředění, vodácká putování nebo vysokohorská turistika. Ovoce bychom si však měli dopřát alespoň obden, a to nejen kvůli vitamínu C, ale i vláknině a sacharidům s nižším glykemickým indexem, než mají např. cukrovinky (oplatky a sušenky). Kombinace sušeného ovoce se směsí oříšků nebo se strouhaným kokosem je ideální pro doplnění energie i živin při každé pohybové aktivitě a sportovním výkonu.