ClickCease
Průhledný proužek
Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč
30 položek celkem
jahody lyofilizovane xxl img grizly||susene a lyo ovoce||lyo jahody||strawberry product 125g 02 fd 11
193 Kč
00618089
maliny lyofilizovane xxl img grizly||susene a lyo ovoce||lyofilizovane maliny||grizly maliny lyofilizovane xxl 125 g fd 11
212 Kč
00618094
lyo mix sestka img grizly||susene a lyo ovoce||lyo sestka||lyo mix sestka 125 g 8595678415284 fd 11
238 Kč
00623810
mango lyofilizovane xxl img gmglxxl125 fd 11
198 Kč
00620982
hlavni nahled 013144-118
hlavni nahled 013141-115
ananas lyofilizovany xxl img grizly||susene a lyo ovoce||lyofilizovany ananas||grizly ananas lyofilizovany xxl 125 g fd 11
179 Kč
00622299
hlavni nahled 013142-116
boruvky lesni bio susene mrazem 20g.jpg 800x600 q85 subsampling 2
109 Kč
014415
hlavni nahled 013137-111
hlavni nahled
104 Kč
013139-113
brusinky lesni bio susene mrazem 20g.jpg 800x600 q85 subsampling 2
119 Kč
014416
allnature jahody susene mrazem 30 g
53 Kč
00916315 V
jahody bio susene mrazem 20g.jpg 800x600 q85 subsampling 2
129 Kč
014507
hlavni nahled
109 Kč
013138-112
maracuja
95 Kč
14328
maliny bio susene mrazem 20g.jpg 800x600 q85 subsampling 2
119 Kč
014509
hlavni nahled
93 Kč
013143-117
hlavni nahled 013145-119
hlavni nahled
99 Kč
013136-110

Sušené ovoce je mezi lidmi dobře známé a oblíbené. Přesto se od běžného sušení teplem upouští a stále častěji se využívá sušení mrazem.

Sušení mrazem neboli lyofilizace poskytuje nemalé výhody. Takto ošetřené potraviny mají dlouhou trvanlivost, často si zachovávají svůj původní vzhled, a především díky sušení mrazem neztrácejí svou výživovou hodnotu.

Při běžném sušení teplem totiž dochází nejen k podstatné změně chuti, ale také k velké ztrátě živin, ať už jde o vitamíny, minerály, antioxidanty anebo jiné látky.

Přestože je proces sušení mrazem mnohem náročnější a spotřebuje nemalé množství energie, tak především z hlediska uchování živin, a také dlouhodobé skladovatelnosti se rozhodně vyplatí.

 

Jak se mrazem sušené ovoce vyrábí?

K usušení ovoce mrazem je potřeba dosáhnout nejen velice nízké teploty, ale také nízkého tlaku. Kombinace těchto dvou zásadních podmínek zaručí, že z ovoce sušeného mrazem odejde většina obsažené vody, a přitom se v něm ve velké míře zachovají veškeré obsažené živiny. A důležité je hlavně to, že voda se v tomto případě ztrácí sublimací, tedy přeměnou z pevného skupenství rovnou na skupenství plynné. Vynechání kapalné fáze vody zabraňuje znehodnocení potravin a udržení jejich barvy, tvaru i chuti.

K tomu, aby bylo sušené ovoce mrazem opravdu kvalitní a zachovalo si svou podobu a perfektní chuť, je důležité zvolit opravdu kvalitní vstupní surovinu. Mrazem sušené ovoce musí být maximálně čerstvé a musí být zmraženo v krátkém čase po utržení. Jedině tak se efekt sušení mrazem plně projeví v jeho následné kvalitě.

Mimo to, že si mrazem sušené ovoce zachovává mnoho vitamínů, je navíc i velice lehké. Nadto ho neohrožuje plesnivění ani kvašení, takže v kvalitním obalu dlouho vydrží, třeba i několik let. Jedná se proto o ideální balení na cesty, které nás nezatíží a nebude se kazit.