ClickCease
Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Sušené ovoce a zelenina - lyofilizované (sušené mrazem)

Nejprodávanější

GRIZLY Lyo mix Šestka 125 g
 
166 Kč
Brusinky BIO sušené mrazem 20g
 
119 Kč
GRIZLY Mango lyofilizované XXL 125 g
 
175 Kč
Lyofilizované borůvky 50g
Lyofilizované borůvky 50g
Na objednávku: 3 dní
013138-112
 
109 Kč
3c03990c7ac6974a4ccd617eaed42800 lyo smoothie 20 g s hromadkou novy
 
62 Kč
Lyofilizovaný banán 50g
Lyofilizovaný banán 50g
Skladem
013137-111
 
69 Kč
jahod
Lyofilizované jahody 40g
Skladem
013141-115
 
89 Kč
21 položek celkem
GRIZLY Jahody lyofilizované XXL 125 g
172 Kč
00618089
GRIZLY Lyo mix Šestka 125 g
166 Kč
00623810
Brusinky BIO sušené mrazem 20g
119 Kč
014416
GRIZLY Maliny lyofilizované XXL 125 g
212 Kč
00618094
GRIZLY Mango lyofilizované XXL 125 g
175 Kč
00620982
Lyofilizované borůvky 50g
Lyofilizované borůvky 50g
Na objednávku: 3 dní
109 Kč
013138-112
3c03990c7ac6974a4ccd617eaed42800 lyo smoothie 20 g s hromadkou novy
62 Kč
4210
Lyofilizovaný banán 50g
69 Kč
013137-111
jahod
89 Kč
013141-115
Borůvky lesní BIO sušené mrazem 20g
109 Kč
014415
GRIZLY Ananas lyofilizovaný XXL 125 g
179 Kč
00622299
Maliny BIO sušené mrazem 20g
109 Kč
014509
Jahody BIO sušené mrazem 20g
119 Kč
014507
Lyofilizované maliny 50g
149 Kč
013142-116
brosk
104 Kč
013139-113
Lyofilizované ostružiny 50g
93 Kč
013143-117
Lyofilizovaný ananas 50g
Lyofilizovaný ananas 50g
Na objednávku: 3 dní
99 Kč
013136-110
visne
89 Kč
013144-118
Lyofilizovaný černý rybíz 50g
89 Kč
013145-119
maracuja
95 Kč
14328

Sušené ovoce je mezi lidmi dobře známé a oblíbené. Přesto se od běžného sušení teplem upouští a stále častěji se využívá sušení mrazem.

Sušení mrazem neboli lyofilizace poskytuje nemalé výhody. Takto ošetřené potraviny mají dlouhou trvanlivost, často si zachovávají svůj původní vzhled, a především díky sušení mrazem neztrácejí svou výživovou hodnotu.

Při běžném sušení teplem totiž dochází nejen k podstatné změně chuti, ale také k velké ztrátě živin, ať už jde o vitamíny, minerály, antioxidanty anebo jiné látky.

Přestože je proces sušení mrazem mnohem náročnější a spotřebuje nemalé množství energie, tak především z hlediska uchování živin, a také dlouhodobé skladovatelnosti se rozhodně vyplatí.

 

Jak se mrazem sušené ovoce vyrábí?

K usušení ovoce mrazem je potřeba dosáhnout nejen velice nízké teploty, ale také nízkého tlaku. Kombinace těchto dvou zásadních podmínek zaručí, že z ovoce sušeného mrazem odejde většina obsažené vody, a přitom se v něm ve velké míře zachovají veškeré obsažené živiny. A důležité je hlavně to, že voda se v tomto případě ztrácí sublimací, tedy přeměnou z pevného skupenství rovnou na skupenství plynné. Vynechání kapalné fáze vody zabraňuje znehodnocení potravin a udržení jejich barvy, tvaru i chuti.

K tomu, aby bylo sušené ovoce mrazem opravdu kvalitní a zachovalo si svou podobu a perfektní chuť, je důležité zvolit opravdu kvalitní vstupní surovinu. Mrazem sušené ovoce musí být maximálně čerstvé a musí být zmraženo v krátkém čase po utržení. Jedině tak se efekt sušení mrazem plně projeví v jeho následné kvalitě.

Mimo to, že si mrazem sušené ovoce zachovává mnoho vitamínů, je navíc i velice lehké. Nadto ho neohrožuje plesnivění ani kvašení, takže v kvalitním obalu dlouho vydrží, třeba i několik let. Jedná se proto o ideální balení na cesty, které nás nezatíží a nebude se kazit.