ClickCease
Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč
22 položek celkem
GRIZLY Jahody lyofilizované XXL 125 g
172 Kč
00618089
GRIZLY Lyo mix Šestka 125 g
238 Kč
00623810
GRIZLY Maliny lyofilizované XXL 125 g
212 Kč
00618094
Brusinky BIO sušené mrazem 20g
119 Kč
014416
GRIZLY Mango lyofilizované XXL 125 g
175 Kč
00620982
LifeLike sušené borůvky, lyofilizované 50g
109 Kč
013138-112
LifeLike sušené jahody, lyofilizované 40g 013141-115
Borůvky lesní BIO sušené mrazem 20g
109 Kč
014415
GRIZLY Ananas lyofilizovaný XXL 125 g
179 Kč
00622299
LifeLike sušený banán, lyofilizovaný 50g 013137-111
LifeLike sušené broskve, lyofilizované 50g 013139-113
LifeLike sušené maliny, lyofilizované 50g 013142-116
Maliny BIO sušené mrazem 20g
109 Kč
014509
Jahody BIO sušené mrazem 20g
119 Kč
014507
LifeLike sušený ananas, lyofilizovaný 50g
99 Kč
013136-110
LifeLike sušené ostružiny, lyofilizované 50g
93 Kč
013143-117
LifeLike sušené višně, lyofilizované 50g 013144-118
LifeLike sušený černý rybíz, lyofilizovaný 50g 013145-119
maracuja
95 Kč
14328
Allnature Jahody sušené mrazem 30 g
74 Kč
00916315 V

Sušené ovoce je mezi lidmi dobře známé a oblíbené. Přesto se od běžného sušení teplem upouští a stále častěji se využívá sušení mrazem.

Sušení mrazem neboli lyofilizace poskytuje nemalé výhody. Takto ošetřené potraviny mají dlouhou trvanlivost, často si zachovávají svůj původní vzhled, a především díky sušení mrazem neztrácejí svou výživovou hodnotu.

Při běžném sušení teplem totiž dochází nejen k podstatné změně chuti, ale také k velké ztrátě živin, ať už jde o vitamíny, minerály, antioxidanty anebo jiné látky.

Přestože je proces sušení mrazem mnohem náročnější a spotřebuje nemalé množství energie, tak především z hlediska uchování živin, a také dlouhodobé skladovatelnosti se rozhodně vyplatí.

 

Jak se mrazem sušené ovoce vyrábí?

K usušení ovoce mrazem je potřeba dosáhnout nejen velice nízké teploty, ale také nízkého tlaku. Kombinace těchto dvou zásadních podmínek zaručí, že z ovoce sušeného mrazem odejde většina obsažené vody, a přitom se v něm ve velké míře zachovají veškeré obsažené živiny. A důležité je hlavně to, že voda se v tomto případě ztrácí sublimací, tedy přeměnou z pevného skupenství rovnou na skupenství plynné. Vynechání kapalné fáze vody zabraňuje znehodnocení potravin a udržení jejich barvy, tvaru i chuti.

K tomu, aby bylo sušené ovoce mrazem opravdu kvalitní a zachovalo si svou podobu a perfektní chuť, je důležité zvolit opravdu kvalitní vstupní surovinu. Mrazem sušené ovoce musí být maximálně čerstvé a musí být zmraženo v krátkém čase po utržení. Jedině tak se efekt sušení mrazem plně projeví v jeho následné kvalitě.

Mimo to, že si mrazem sušené ovoce zachovává mnoho vitamínů, je navíc i velice lehké. Nadto ho neohrožuje plesnivění ani kvašení, takže v kvalitním obalu dlouho vydrží, třeba i několik let. Jedná se proto o ideální balení na cesty, které nás nezatíží a nebude se kazit.