Ghí - přepuštěné máslo

Nejprodávanější

ghi
 
169 Kč
1 položek celkem
ghi
169 Kč
Kód: 3305

Možná, že i vy jste již zaslechli termín Ghí máslo, ale nemáte přesnou představu o tom, oč se jedná, a k čemu je to vlastně dobré. Tak začněme pěkně popořádku.

Jednou z nejhorších vlastností klasického stolního másla je jeho přepalování v rámci tepelných úprav pokrmů. Právě to je významný důvod, proč se mu mnozí lidé v tomto směru vyhýbají, ačkoli jim chuťově vyhovuje, a tak se jedná o určitý ne zrovna příjemný kompromis. Máslo Ghí se naopak vůbec nepřipaluje, a je pro smažení či pečení naprosto ideální. Přepuštěné Ghí ze pochopitelně využít i jako Ghí máslo na chleba za studena, přičemž je velmi chutné a využitelné i pro celou řadu pomazánek.

Co je to vlastně přepuštěné máslo Ghí a jak se vyrábí?

Výroba Ghí přepuštěného másla je nesmírně jednoduchá. Zakoupené stolní máslo (nejlépe v BIO kvalitě) se vloží do dostatečně velkého smaltovaného či nerezového hrnce a na mírném plameni se postupně nechá za stálého míchání rozpustit. Vzápětí se uvede do varu a vaří se přibližně čtvrt hodiny, aby se na dně hrnce usadily máselné proteiny a lehčí tuk plaval na hladině. Následně se rozpuštěný tuk zcedí přes jemné bavlněné plátno, například kus nepoužité dětské pleny.

Ghi maslo je tedy vlastně klasické máslo zbavené proteinů, tedy čistý máselný tuk.

Použití Ghí másla je velice pestré,a jak už bylo řečeno, lze s ním nahradit obyčejné máslo prakticky ve všech formách. Navíc je „ghíčko“ chutnější – chuťově výraznější, lépe se roztírá na pečivo a dobře kombinuje s dalšími pokrmy. Použití přepuštěného másla Ghí  uvítají rodiny s malými dětmi, sportovci, senioři a všichni adepti, co se zajímají o zdravou výživu a alternativní směry stravování. Je vhodné i pro vegetariány, i když se pochopitelně nejedná o čistě veganský produkt, protože je živočišného původu.

Cena Ghí másla je pochopitelně vyšší, než u másla stolního, ale co jistě oceníte, je fakt, že jej lze skladovat i mimo chladničku. Užijete jej například na dovolené na vodácké výpravě, kde jsou vodáci odkázáni hlavně na konzervy a další trvanlivé potraviny.