Sušené ovoce a zelenina teplem

Nejprodávanější

datle bezpecek
DATLE BEZ PECEK - 250g
Skladem
Kód: 2057
 
32 Kč
merun
MERUŇKY - 250g
Skladem
Kód: 1986
 
54 Kč
svest250
ŠVESTKY BEZ PECKY - 250g
Skladem
Kód: 1584
 
49 Kč
banan 250
BANÁN KOUSKY - 250g
Skladem
Kód: 1971
 
54 Kč
ananas kr
ANANAS - 250g
Skladem
Kód: 1974
 
154 Kč
10 položek celkem
datle bezpecek
32 Kč
Kód: 2057
repa
39 Kč
Kód: 4237
rajč Kód: 4573
svest250
49 Kč

Švestky jsou bohatým zdrojem vlákniny a minerálních látek, zejména draslíku, železa a mědi. Najdeme v nich také vitamín A, který přispívá k funkci imunitního systému, stará se o...

Kód: 1584
banan 250
54 Kč
Kód: 1971
merun
54 Kč
Kód: 1986
kriz
59 Kč
Kód: 4234
ananas kr
154 Kč
Kód: 1974
repa
190 Kč

BIO červená řepa Zdravý den® v prášku se získává ze zralé, oloupané řepy, která se po usušení rozemele na jemný prášek. Je oblíbená u osob, které vyznávají fyzicky náročné a...

Kód: 267
moch
190 Kč

Sušené plody BIO a RAW mochyně peruánské Zdravý den® mají příjemnou originální sladkokyselou chuť. Jsou sušené na slunci a nesířené. Mohou se konzumovat samostatně nebo přidat...

Kód: 339

Přirozená konzervace

Čerstvé ovoce je pochopitelně nejchutnější v okamžiku, kdy je zralé, a utržené ze stromu nebo z keře. Má však velmi omezenou trvanlivost, některé druhy vydrží v domácnosti při pokojové teplotě i několik týdnů, to však neplatí pro všechny plody. A právě rychlá kazivost ovoce byla důvodem, proč jej lidé začali uchovávat buď ve formě kompotů a džemů, anebo jako sušené.

Sušení je velmi stará metoda konzervace, jde o to, že plody se zbaví vody, která je živnou půdou pro různé mikroorganismy, zejména bakterie, hnilobu a plísně. Samotný cukr v ovoci pak působí jako konzervační činidlo, čehož jsou si dobře vědomi lidé, kteří doma vyrábí marmelády a džemy.

Poučme se od našich předků

Naše babičky a prababičky ještě pamatují dobu, kdy se plody ze zahrady běžně sušily, většinou šlo o jablka, hrušky a švestky známé jako křížaly. Bylo to sušené ovoce bez cukru a dalších nežádoucích příměsí, které vydrželo doma i přes celou zimu. Křížaly také dříve nahrazovaly nezdravé zákusky s bílým cukrem a dnes kouzlo nesířeného sušeného ovoce objevuje čím dál více zájemců o zdravou výživu.

Dnes se proces sušení využívá poměrně běžně pro tuzemské i exotické druhy ovoce a zeleniny. Nejšetrnější je přirozeným teplem na slunci nebo v sušičkách, kde teplota nepřekračuje 45 stupňů, aby byly zachovány všechny cenné látky včetně enzymů a antioxidantů. Podstatné je, aby sušené ovoce nebylo sířené (ošetřené oxidem siřičitým) a aby neobsahovalo žádné příměsi, jako jsou konzervační látky, cukr, nebo rostlinné oleje. Některé druhy exotického ovoce se suší přímo v zemi původu ihned po sklizni, aby se zabránilo jejich rychlé zkáze, jde například o plody fíků, datlí, nebo kustovnice čínské. Dnes roste poptávka i po surovinách, které pocházejí z ekologického zemědělství – pěstované s přirozenými organickými hnojivy, označené certifikátem BIO. Sušené ovoce e-shop je jednou z možností, jak výhodně zakoupit BIO produkty sušené teplem nebo mrazem (lyofilizací), a to bez obsahu nežádoucích příměsí a syntetických konzervantů.