Sušené ovoce a zelenina teplem

Nejprodávanější

griz mango
 
225 Kč
merun
Meruňky - 250g
Skladem
Kód: 1986
 
54 Kč
Švestky bez pecky - 250g
Švestky bez pecky - 250g
Skladem
Kód: 1584
 
49 Kč
hruška
 
159 Kč
Mango plátky - 250g
Mango plátky - 250g
Skladem
Kód: 1983
 
114 Kč
Datle bez pecek - 250g
Datle bez pecek - 250g
Skladem
Kód: 2057
 
49 Kč
15 položek celkem

Cena

49225
149225

Značky

Položek k zobrazení: 15
griz mango
225 Kč
Kód: 00623712
merun
54 Kč
Kód: 1986
Švestky bez pecky - 250g
49 Kč
Kód: 1584
hruška Kód: 0069069
Mango plátky - 250g
114 Kč
Kód: 1983
Datle bez pecek - 250g
49 Kč
Kód: 2057
Datle BIO 500g bez pecek, sušené
149 Kč

BIO datle Zdravý den® odrůdy Deglet Nour pěstované podle pravidel ekologického zemědělství. Datlím Deglet Nour se říká královna všech datlí. Jsou měkké na dotek, mají světle...

Kód: 693
Banán kousky - 250g
54 Kč
Kód: 1971
Ananas - 250g
154 Kč
Kód: 1974
GRIZLY Datle sušené 1000 g
85 Kč
Kód: 006502
Červená řepa BIO 250g (sušená)
190 Kč

BIO červená řepa Zdravý den® v prášku se získává ze zralé, oloupané řepy, která se po usušení rozemele na jemný prášek. Je oblíbená u osob, které vyznávají fyzicky náročné a...

Kód: 267
GRIZLY Banány bez přidaného cukru exclusive 500 g Kód: 00623513
GRIZLY Rozinky sultánky 1000 g
128 Kč
Kód: 0064965
GRIZLY Brusinky sušené půlené 1000 g
222 Kč
Kód: 0064421

Přirozená konzervace

Čerstvé ovoce je pochopitelně nejchutnější v okamžiku, kdy je zralé, a utržené ze stromu nebo z keře. Má však velmi omezenou trvanlivost, některé druhy vydrží v domácnosti při pokojové teplotě i několik týdnů, to však neplatí pro všechny plody. A právě rychlá kazivost ovoce byla důvodem, proč jej lidé začali uchovávat buď ve formě kompotů a džemů, anebo jako sušené.

Sušení je velmi stará metoda konzervace, jde o to, že plody se zbaví vody, která je živnou půdou pro různé mikroorganismy, zejména bakterie, hnilobu a plísně. Samotný cukr v ovoci pak působí jako konzervační činidlo, čehož jsou si dobře vědomi lidé, kteří doma vyrábí marmelády a džemy.

Poučme se od našich předků

Naše babičky a prababičky ještě pamatují dobu, kdy se plody ze zahrady běžně sušily, většinou šlo o jablka, hrušky a švestky známé jako křížaly. Bylo to sušené ovoce bez cukru a dalších nežádoucích příměsí, které vydrželo doma i přes celou zimu. Křížaly také dříve nahrazovaly nezdravé zákusky s bílým cukrem a dnes kouzlo nesířeného sušeného ovoce objevuje čím dál více zájemců o zdravou výživu.

Dnes se proces sušení využívá poměrně běžně pro tuzemské i exotické druhy ovoce a zeleniny. Nejšetrnější je přirozeným teplem na slunci nebo v sušičkách, kde teplota nepřekračuje 45 stupňů, aby byly zachovány všechny cenné látky včetně enzymů a antioxidantů. Podstatné je, aby sušené ovoce nebylo sířené (ošetřené oxidem siřičitým) a aby neobsahovalo žádné příměsi, jako jsou konzervační látky, cukr, nebo rostlinné oleje. Některé druhy exotického ovoce se suší přímo v zemi původu ihned po sklizni, aby se zabránilo jejich rychlé zkáze, jde například o plody fíků, datlí, nebo kustovnice čínské. Dnes roste poptávka i po surovinách, které pocházejí z ekologického zemědělství – pěstované s přirozenými organickými hnojivy, označené certifikátem BIO. Sušené ovoce e-shop je jednou z možností, jak výhodně zakoupit BIO produkty sušené teplem nebo mrazem (lyofilizací), a to bez obsahu nežádoucích příměsí a syntetických konzervantů.