Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Sušené ovoce a zelenina teplem

Nejprodávanější

29 položek celkem
GRIZLY Mango exclusive 500 g
214 Kč
00622374
GRIZLY Datle sušené 1000 g
73 Kč
006859
GRIZLY Brusinky půlené (Klikva) 1000 g
194 Kč
0062552
GRIZLY Rozinky sultánky 1000 g
129 Kč
0062304
merun
85 Kč
1986
GRIZLY Banánové plátky 1000 g
159 Kč
006857
Švestky bez pecky - 250g
49 Kč
1584
Datle bez pecek - 250g
54 Kč
2057
GRIZLY Švestky bez pecky jemné 1000 g
228 Kč
006789
GRIZLY Hrušky bez přidaného cukru 500 g 0067698
Mango plátky - 250g
114 Kč
1983
GRIZLY Sušené fíky Baby 1000 g
188 Kč
006319
Švestky BIO sušené, bez pecek, nesířené 1 kg 008DP301
GRIZLY Švestky sušené 500 g
98 Kč
006735
GRIZLY Datle Medjool s peckou 1000 g
298 Kč
006773
GRIZLY Mango sušené plátky BIO 500 g
308 Kč
00620391
Ananas - 250g
154 Kč
1974
GRIZLY Fíky natural 500 g
189 Kč
0061950
GRIZLY Sušené meruňky 1000 g
282 Kč
006981
Datle BIO 500g bez pecek, sušené
149 Kč
693
Banán kousky - 250g
54 Kč
1971
Červená řepa BIO 250g (sušená)
190 Kč
267
GRIZLY Meruňky sušené nesířené BIO 1000 g 0062307
datle
209 Kč
11866
GRIZLY Dračí ovoce 250 g
158 Kč
0064020
mango 12067
GRIZLY Fíky natural 1000 g
349 Kč
0061949
svestky bio 500g bez pecek susene.jpg 800x600 q85 subsampling 2
179 Kč
12783

Přirozená konzervace

Čerstvé ovoce je pochopitelně nejchutnější v okamžiku, kdy je zralé, a utržené ze stromu nebo z keře. Má však velmi omezenou trvanlivost, některé druhy vydrží v domácnosti při pokojové teplotě i několik týdnů, to však neplatí pro všechny plody. A právě rychlá kazivost ovoce byla důvodem, proč jej lidé začali uchovávat buď ve formě kompotů a džemů, anebo jako sušené.

Sušení je velmi stará metoda konzervace, jde o to, že plody se zbaví vody, která je živnou půdou pro různé mikroorganismy, zejména bakterie, hnilobu a plísně. Samotný cukr v ovoci pak působí jako konzervační činidlo, čehož jsou si dobře vědomi lidé, kteří doma vyrábí marmelády a džemy.

Poučme se od našich předků

Naše babičky a prababičky ještě pamatují dobu, kdy se plody ze zahrady běžně sušily, většinou šlo o jablka, hrušky a švestky známé jako křížaly. Bylo to sušené ovoce bez cukru a dalších nežádoucích příměsí, které vydrželo doma i přes celou zimu. Křížaly také dříve nahrazovaly nezdravé zákusky s bílým cukrem a dnes kouzlo nesířeného sušeného ovoce objevuje čím dál více zájemců o zdravou výživu.

Dnes se proces sušení využívá poměrně běžně pro tuzemské i exotické druhy ovoce a zeleniny. Nejšetrnější je přirozeným teplem na slunci nebo v sušičkách, kde teplota nepřekračuje 45 stupňů, aby byly zachovány všechny cenné látky včetně enzymů a antioxidantů. Podstatné je, aby sušené ovoce nebylo sířené (ošetřené oxidem siřičitým) a aby neobsahovalo žádné příměsi, jako jsou konzervační látky, cukr, nebo rostlinné oleje. Některé druhy exotického ovoce se suší přímo v zemi původu ihned po sklizni, aby se zabránilo jejich rychlé zkáze, jde například o plody fíků, datlí, nebo kustovnice čínské. Dnes roste poptávka i po surovinách, které pocházejí z ekologického zemědělství – pěstované s přirozenými organickými hnojivy, označené certifikátem BIO. Sušené ovoce e-shop je jednou z možností, jak výhodně zakoupit BIO produkty sušené teplem nebo mrazem (lyofilizací), a to bez obsahu nežádoucích příměsí a syntetických konzervantů.