Sušené ovoce a zelenina teplem

Nejprodávanější

datle bezpecek
DATLE BEZ PECEK - 250g
Skladem
Kód: 2057
 
49 Kč
ananas kr
ANANAS - 250g
Skladem
Kód: 1974
 
154 Kč
merun
MERUŇKY - 250g
Skladem
Kód: 1986
 
54 Kč
svest250
ŠVESTKY BEZ PECKY - 250g
Skladem
Kód: 1584
 
49 Kč
banan 250
BANÁN KOUSKY - 250g
Skladem
Kód: 1971
 
54 Kč
datle 500
 
149 Kč
10 položek celkem
datle bezpecek
49 Kč
Kód: 2057
ananas kr
154 Kč
Kód: 1974
merun
54 Kč
Kód: 1986
svest250
49 Kč
Kód: 1584
banan 250
54 Kč
Kód: 1971
datle 500
149 Kč

BIO datle Zdravý den® odrůdy Deglet Nour pěstované podle pravidel ekologického zemědělství. Datlím Deglet Nour se říká královna všech datlí. Jsou měkké na dotek, mají světle...

Kód: 693
hruška Kód: 5292
kriz
65 Kč
Kód: 4234
repa
190 Kč

BIO červená řepa Zdravý den® v prášku se získává ze zralé, oloupané řepy, která se po usušení rozemele na jemný prášek. Je oblíbená u osob, které vyznávají fyzicky náročné a...

Kód: 267

Přirozená konzervace

Čerstvé ovoce je pochopitelně nejchutnější v okamžiku, kdy je zralé, a utržené ze stromu nebo z keře. Má však velmi omezenou trvanlivost, některé druhy vydrží v domácnosti při pokojové teplotě i několik týdnů, to však neplatí pro všechny plody. A právě rychlá kazivost ovoce byla důvodem, proč jej lidé začali uchovávat buď ve formě kompotů a džemů, anebo jako sušené.

Sušení je velmi stará metoda konzervace, jde o to, že plody se zbaví vody, která je živnou půdou pro různé mikroorganismy, zejména bakterie, hnilobu a plísně. Samotný cukr v ovoci pak působí jako konzervační činidlo, čehož jsou si dobře vědomi lidé, kteří doma vyrábí marmelády a džemy.

Poučme se od našich předků

Naše babičky a prababičky ještě pamatují dobu, kdy se plody ze zahrady běžně sušily, většinou šlo o jablka, hrušky a švestky známé jako křížaly. Bylo to sušené ovoce bez cukru a dalších nežádoucích příměsí, které vydrželo doma i přes celou zimu. Křížaly také dříve nahrazovaly nezdravé zákusky s bílým cukrem a dnes kouzlo nesířeného sušeného ovoce objevuje čím dál více zájemců o zdravou výživu.

Dnes se proces sušení využívá poměrně běžně pro tuzemské i exotické druhy ovoce a zeleniny. Nejšetrnější je přirozeným teplem na slunci nebo v sušičkách, kde teplota nepřekračuje 45 stupňů, aby byly zachovány všechny cenné látky včetně enzymů a antioxidantů. Podstatné je, aby sušené ovoce nebylo sířené (ošetřené oxidem siřičitým) a aby neobsahovalo žádné příměsi, jako jsou konzervační látky, cukr, nebo rostlinné oleje. Některé druhy exotického ovoce se suší přímo v zemi původu ihned po sklizni, aby se zabránilo jejich rychlé zkáze, jde například o plody fíků, datlí, nebo kustovnice čínské. Dnes roste poptávka i po surovinách, které pocházejí z ekologického zemědělství – pěstované s přirozenými organickými hnojivy, označené certifikátem BIO. Sušené ovoce e-shop je jednou z možností, jak výhodně zakoupit BIO produkty sušené teplem nebo mrazem (lyofilizací), a to bez obsahu nežádoucích příměsí a syntetických konzervantů.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení