Pekanové ořechy BIO

Nejprodávanější

pekan
Pekanové ořechy 250g
Skladem
Kód: 1074
 
149 Kč
Detail
pekan
Pekanové ořechy 1kg
Skladem
Kód: 1077
 
563 Kč
Detail
pekan150
Pekanové ořechy BIO 150g
Skladem
Kód: 2123
 
149 Kč
Detail
pekan500
Pekanové ořechy BIO 500g
Skladem
Kód: 2126
 
450 Kč
Detail
4 položek celkem
pekan
149 Kč

Nutriční hodnoty na 100 g : Energie:     3063 kJ / 732 kcal Bílkoviny:     9,1 g Sacharidy:    ...

Kód: 1074
pekan150
149 Kč
Kód: 2123
pekan500
450 Kč
Kód: 2126
pekan
563 Kč

Nutriční hodnoty na 100 g : Energie:     3063 kJ / 732 kcal Bílkoviny:     9,1 g Sacharidy:    ...

Kód: 1077

Svým tvarem připomínají naše vlašské ořechy, z botanického hlediska jsou také do jisté míry jejich příbuzní. Odlišují se však svým složením, zejména obsahem nenasycených mastných kyselin. Obsahují mnohonásobně více mono nenasycených kyselin, které jsou tzv. metabolicky neutrální, tím pádem nejsou tolik náchylné na žluknutí. Vlašské ořechy naopak rychleji na vzduchu oxidují – žluknou, ale mají ve srovnání s pekanovými oříšky zas větší množství cenných omega-3 mastných kyselin.

Nelze tedy jednoznačně tvrdit, že některé z druhů ořechů jsou nejlepší, a jiné naopak podřadné, každý z nich má své specifické složení a vlastnosti a ideální je vzájemně je střídat nebo kombinovat. 

Ořechy pekanové jsou velmi kalorické, obsahují totiž přibližně 72 procent tuku a zbývající podíl hmoty tvoří proteiny a sacharidy. Měli bychom je konzumovat střídmě, vhodné je střídat s jinými druhy ořechů či semínek. Ořechy a semena jsou obecně považována za koncentrovaný zdroj živin, kromě zdravých tuků a olejů vykazují velmi vysoký obsah vitamínů, antioxidantů, enzymů a minerálů. Především vitamín E, vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, zinek, železo, mangan, selen, měď, fosfor a draslík.

Důležitou složkou této přirozené přírodní stravy je vláknina – tu obsahují všechny druhy ořechů i semínek. Vláknina je stále v současné populaci ve stravovacím režimu nedostatečně zastoupena a její nízký podíl v pokrmech z bílé vymleté mouky a bílého rafinovaného cukru je jedním z příčin mnoha zdravotních problémů.

Samotné, nebo ke slaným či sladkým pokrmům

Využití pekanových ořechů je velmi pestré, zahrnuje pokrmy jak sladké, tak i slané a pikantní. Můžete z nich vyrobit pomazánku, přidat je do směsi ořechových zákusků a dezertů, anebo s nimi doplnit müsli, ovocné koktejly a zmrzliny. Vyzkoušet můžete i některý z receptů na pekanový koláč, například s javorovým sirupem.

Cena pekanových ořechů je zhruba trojnásobně vyšší než u ořechů vlašských, ta však koresponduje s tím, že se jedná o exotickou dřevinu, jejíž domovinou jsou teplé oblasti Severní Ameriky. Ořechovec pekanový roste převážně v USA, ve státech Kentucky, Indiana, Texas, Oklahoma, Missouri, Illinois a Arkansas.