ClickCease
Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Slazené cukrem

Nejprodávanější

1699 jam merunka model
JAM Meruňka 230g bio
Skladem
0010968
 
90 Kč
1708 jam malina model
JAM Malina 230g bio
Skladem
0010971
 
90 Kč
1702 jam boruvka model
JAM Borůvka 230g bio
Skladem
0010969
 
90 Kč
2006 jam rybiz model web
 
90 Kč
1705 jam jahoda model
JAM Jahoda 230g bio
Skladem
0010970
 
90 Kč
rudolfs bio jahodovy dzem 400 g
 
94 Kč
1696 jam ostruzina model
 
90 Kč
rudolfs bio boruvkovy dzem 400 g
 
94 Kč
rudolfs bio merunkovy dzem 400 g
 
89 Kč
11 položek celkem
1699 jam merunka model
90 Kč
0010968
1708 jam malina model
90 Kč
0010971
1702 jam boruvka model
90 Kč
0010969
2006 jam rybiz model web
90 Kč
0010973
1705 jam jahoda model
90 Kč
0010970
rudolfs bio jahodovy dzem 400 g
94 Kč
00943046
1696 jam ostruzina model
90 Kč
0010967
rudolfs bio boruvkovy dzem 400 g
94 Kč
00943048
rudolfs bio merunkovy dzem 400 g
89 Kč
00943047
1092 povidla web
143 Kč
0010966
rudolfs bio malinovy dzem 400 g
89 Kč
00943049

Naši předkové sice neměli laboratorní přístroje a měřicí metody, ale lépe využívali svou intuici. Ta jim napovídala, že pokud chtějí konzervovat ovoce na zimu do podoby džemu či marmelády, a jedná se o druhy méně sladké a kyselejší, například ostružiny nebo rybíz, bude nutné přidávat do rozvařeného ovoce určité množství cukru. Cukr je totiž vynikající konzervant a zajistí, aby se uvnitř nerozmnožovaly žádné mikroorganismy. Některé druhy ovoce se ale přislazovat cukrem nemusí, namísto cukru postačí jako konzervant jablečný koncentrát, který tu nepůsobí rušivě a nemění chuťové vlastnosti daného výrobku.

Jedinou nevýhodou jakéhokoli cukru je, že obsahuje sacharózu, a tu lidský organismus musí nejprve podrobit štěpení na fruktózu a glukózu, přičemž ke štěpnému procesu je zapotřebí zejména hořčík, vápník a vitamíny skupiny B. Proto je také velmi důležité ke slazení džemů používat výhradně cukr hnědý, například třtinový, neboť v kvalitním třtinovém hnědém (nerafinovaném) cukru jsou vitamíny B, hořčík i vápník hojně zastoupené.

Zde je i odpověď na otázku, proč se zříci rafinovaného, nejčastěji bílého řepného cukru, který tyto minerály a vitamíny takřka vůbec neobsahuje, a naopak je štěpením sacharózy odčerpává z organismu – okrádá nás o ně.

Naši předkové v dobách před průmyslovou revolucí rafinovaný cukr vůbec neznali, a tak používali pouze cukr hnědý, a jak se později potvrdilo, byla to dobrá volba.

Ovoce obsahuje převážně fruktózu a glukózu, zatímco sacharózu jen ve velmi malém množství. Například v meruňkách, broskvích, datlích a jablkách najdete přibližně osm procent sacharózy, ale takové třešně nebo hroznové víno sacharózu vůbec neobsahují. A pro zajímavost – kvalitní včelí med v sobě ukrývá také velmi málo sacharózy, zpravidla do pěti procent, i když třeba v takovém akátovém medu najdete sacharózy o něco více, ale jsou to jen jednotky procent.