Černé sypané čaje

Nejprodávanější

vyr 1070 TANAY 500G
 
180 Kč
6087 2 tanay ceylon cerny caj
 
299 Kč
3 položek celkem
vyr 1070 TANAY 500G
180 Kč
Kód: 8194
6087 2 tanay ceylon cerny caj
299 Kč
Kód: 7969

Máte spadeno na kvalitní černý čaj a chtěli byste si doma vytvořit podobnou atmosféru, jaké bývají v čajovnách? Už máte nakoupenou čajovou sadu na přípravu nálevů a k dispozici i vhodné prostírání a podnos? Pak tedy už zbývá vybrat to podstatné – samotný čaj.

Sáčkové versus sypané

Černý čaj se prodává ve dvou základních variantách – v podobě sypané a drcené (porcované) v papírových sáčcích. Porcovaný čaj v pytlíku je vždy tou nejhorší volbou, jakou můžete pořídit, ať už se tváří jeho obal jakkoli povzbudivě. Porcované čaje jsou obvykle tím, co zbude po oddělení kvalitních čajů sypaných, je to tedy zjednodušeně řečeno spíše odpad. Vybírejte tedy pouze sypaný černý čaj, který vás osloví nejen svým jménem, ale i vůní, chutí a celkově dobrým pocitem na základě vlastní intuice.

Záleží na jakosti samotných lístků

Kvalitu sypaného černého čaje samozřejmě nebudete posuzovat pod mikroskopem a s pomocí rozboru skrze jeho složení, co se týče obsahu alkaloidů a minerálních prvků, jde nám o vizuální kontrolu, která také dokáže napovědět mnohé.

Sušený čajový lístek by měl mít tmavě zelenou barvu, s tmavomodrým nádechem, ale nikdy ne s černým. Lístky by si měly udržet svůj tvar a neměly by mít tendenci rozpadnout se na prach, jestliže je jemně sevřeme mezi prsty. Listy čajovníku by také neměly být zaprášené a kontaminované dalšími nežádoucími jevy, například zeminou, pískem, kousky plastů či papíru.

BIO – na toto označení dbejte pokaždé, protože velmi záleží na tom, zda čaj obsahuje nežádoucí pesticidy a herbicidní postřiky. Čaje v BIO kvalitě je samozřejmě neobsahují. Dále by se v čaji neměl vyskytovat toxický hliník a těžké kovy, které mohou být součástí pěstebního prostředí.

Vůně – k čajovému lístku si vždy přivoňte ještě před tím, než jej zalijete vodou a vyluhujete. Poznáte tím jeho stáří, respektive jak starý je sběr lístků. Čerstvé černé čaje krásně voní, staré téměř neucítíte.