Lískooříšková másla a krémy

Lískové ořechy jsou jedny z nejmenších plodů ve své kategorii, vynikají však výjimečnou chutí, která se již před mnoha desítkami let osvědčila při výrobě cukrovinek. Díky nim si můžeme pochutnat na oříškových čokoládách, oplatkách a sušenkách, jsou součástí cukrářských výrobků a jejich výrazná chuť zvláště vyniká v pomazánkových krémech.

Lískooříškových krémů existují po celém světě stovky druhů. Je to jedna z nejchutnějších a také nejvýživnějších pochoutek, ovšem velice záleží na jejím složení. Většina pomazánek a krémů s lískovými oříšky je směsí s přidanými ztuženými tuky a rostlinnými oleji, emulgátory, zahušťovadly, barvivy, konzervanty, a především s bílým rafinovaným cukrem.

Takové výrobky jsou mnohdy přeslazené, příliš mnoho cukru pak znamená degradaci původních výživových složek, navíc jde o velmi kalorický výrobek, který příliš zdravotních výhod nepřinese. Naopak nejkvalitnější lískooříšková másla a lískooříškové krémy obsahují pouze šetrně lisované a rozemleté lískové ořechy.

Pomazánky, kaše, koktejly, pudinky, zákusky

Jedinečná chuť lískových oříšků najde uplatnění v mnoha druzích pokrmů. Nejjednodušší způsob je ve formě pomazánky na pečivo, může se však také stát součástí pudinků, koktejlů, ovesných, rýžových nebo jáhelných kaší.

Lískové ořechy a šetrně zpracované ořechové krémy bez nežádoucích příměsí a bílého cukru jsou bohatým zdrojem živin. Obsahují velké množství vápníku, hořčíku, zinku, železa, manganu, bromu, mědi, fosforu a draslíku, a to v přirozené organické formě, která je lépe využitelná než z multivitaminových přípravků. Z vitamínů bychom měli vyzdvihnout B1 – B6, vitamín E, dále nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6, karotenoidy a lutein. Dokážou dobře zasytit, neboť jsou zdrojem rostlinných bílkovin a poměrně značnou část jejich složení tvoří tuky.

 
  • Řadit dle:
  • 4 položek celkem

Stránka 1/1