Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč
12 položek celkem
nekonecny bp
149 Kč
9767
bulgaricus 3.s1
149 Kč
9717
Alpské mléko 6648
bulgaricus 1.s1
149 Kč
9705
jogurtová
99 Kč
6783
teplomer
Teploměr
Skladem
150 Kč
9765
bulgaricus 2.s1
149 Kč
9711

Každý ví, že si může koupit jogurt. Čistě bílý nebo s ovocem, a ve všech supermarketech máte na výběr z tolika druhů a z tolika výrobců, že je někdy obtížné se v té spleti značek, ve složení a kvalitě jogurtů vůbec vyznat. Přesto mnohé z nás láká vyrábět si jogurt doma. Domácí jogurt má výhodu zejména v tom, že víte, z jakých surovin byl vyroben, a zároveň vás těší, že se vám daří rozmnožovat zdravou jogurtovou kulturu přímo pod rukama.

Výroba domácího jogurtu vůbec není složitá a poradí si s ní i úplný začátečník. Zpravidla se jedná o výrobu domácího jogurtu v jogurtovači, ale není problém připravit i domácí jogurt bez jogurtovače. Co je k tomu tedy zapotřebí a jak na domácí jogurt, aby vám vaše snaha přinášela radost a uspokojení, a abyste domácí jogurt také mohli někomu nabídnout jako vynikající zdravou pochoutku?

Součástí receptu na domácí jogurt je vždy jogurtová kultura do jogurtovače. Jogurtovou kulturou rozumíme živé bakterie, většinou jde o Lactobacillis delbrueckii a Streptococcus termophillus, a ty také bývají k dispozici při prodeji jogurtové kultury ve specializovaných e-shopech. Až si budete klást otázku, kde koupit jogurtovou kulturu, abyste mohli s výrobou domácího jogurtu začít, soustřeďte se na obchody, které prodávají pouze kvalitní produkty, kdy je o živou kulturu správně pečováno.

Budete-li dodržovat postup výroby jogurtu dle návodu a o jogurtovou kulturu se náležitě starat, můžete v podstatě vyrábět domácí jogurty donekonečna. Jogurtové bakterie se neustále množí, mají-li zajištěny vhodné životní podmínky, což je především kvalitní mléko a správná teplota, případně jogurtovač s termostatem. Mléko k výrobě jogurtu může být i trvanlivé, ale doporučujeme pouze mléku v BIO kvalitě, z prověřených zdrojů, například alpské mléko nadojené od krav, pasoucích se na travnatých plochách v čistém prostředí horských luk.