Kokos je v české kuchyni jako doma. A to i přesto, že se jedná o plod tropické kokosové palmy, konkrétně o její semeno.
Kokosovník ořechoplodý pochází z jihovýchodní Asie a právě díky výživově hodnotným a všestranně využitelným plodům se dnes pěstuje v tropických oblastech po celém světě. K hlavním produktům, které se ze semen kokosové plamy vyrábějí, patří strouhaný kokos, kokosová mouka a kokosový olej. Méně často můžete na trhu narazit také na kokosové mléko a na kokosovou vodu.
Z bílé dužniny semene se vyrábí strouhaný kokos, na který narazíte snad v každé české domácnosti, především o vánocích. Bílá dužnina semene je složena z 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a 6 % vody. Mimo jiných živin obsahuje i významný podíl vápníku. Ovšem k přípravě sladkých dezertů, buchet a jiných pochoutek se stejně tak skvěle, a možná i lépe hodí kokosová mouka.
Kokosovou moukou můžete směle nahradit běžné obilné mouky, které využíváte k přípravě sladkého pečiva – tato mouka se stane jejich chutnou a zdravou alternativou. Má dokonalou kokosovou chuť a vůni, ale zároveň je plná kvalitních bílkovin a vlákniny a neobsahuje lepek.
A kde kokosovou mouku koupíte? Narazit na ni můžete v různých obchodech s potravinami, ovšem pokud vám záleží na prvotřídní kvalitě, kupte si ji na internetu. A vyberte si takovou, která má certifikaci bio, a je zároveň – díky šetrnému zpracování vhodná pro vitariány (raw food). V takovém případě se jedná o opravdu kvalitní produkt té nejvyšší jakosti s nezaměnitelnou chutí a vůní, a to za skvělou cenu kokosové mouky.
Kokos nejen chutná, ale také prospívá zdraví člověka. Uvádí se, že právě výživná kokosová dužnina je skvělým zdrojem důležitých živin pro lidský mozek, dále prospívá i pokožce a zdraví našich vlasů. A jistě byste našli i mnohé další příznivé vlivy konzumace kokosu na lidské zdraví.