Kešu másla a krémy

Kešu ořechy se začaly dovážet ve velkém množství na území naší země krátce po sametové revoluci, tehdy jste je mohli zakoupit převážně v tržnicích a v pouličním prodeji. Plody exotických dřevin samy o sobě lákají k ochutnání už jen tím, že je ve střední Evropě můžete spatřit jen ve sklenících botanických zahrad, ale důvodem k jejich konzumaci jsou i jejich výživové hodnoty.

Kešu je mezi ořechy skutečným unikátem, nemají totiž pevnou samostatnou skořápku, která je typická například pro lískové či vlašské ořechy, ale jsou součástí plodového komplexu s měkkou ovocnou dužinou. Mnoho lidí vůbec netuší, že strom kešu plodí vlastně ovoce a ořech ve tvaru ledviny je v podstatě jeho peckou. Ta však není umístěna uvnitř plodu, ale na jeho spodním okraji. 

Původní domovinou této ovocné dřeviny jsou amazonské pralesy, dnes se vyskytuje prakticky ve všech tropických oblastech světa. Velmi rozšířená je v Africe, odkud je známo, že domorodí obyvatelé konzumují pouze ovocnou dužinu a pecky s ořechem z neznalosti nebo z pohodlnosti odhazují.

Kešu je unikátní ovoce s vnější peckou

V obchodech jsou tyto plody dostupné pouze bez vnějšího obalu, je to z toho důvodu, že vnější skořápka je na vnitřní straně pokryta lepkavou pryskyřičnou hmotou, která se využívá pro průmyslové účely. Nejcennější je však pro naše zdraví samotný plod – ořech:

Zdravé tuky – obsah tuku je sice nižší než u většiny ořechů, ale významné je jejich složení s převahou nenasycených mastných kyselin.

Minerální prvky a vitamíny – semena ukrývají velké množství hořčíku, vápníku, draslíku a fosforu.

Bílkoviny a sacharidy – sacharidy jsou zde zastoupeny v podobě složitých cukrů a společně s proteiny a tuky tvoří komplex s nízkým glykemickým indexem. Mohou je pravidelně konzumovat i diabetici.

Kešu máslo a kešu krém – velmi oblíbená surovina pro zdravé mlsání, anebo pro výrobu různých zákusků, dezertů a moučníků. Poměrně často se využívá jako výplň nepečených dortů s ovocem, což prokazují i nesčetné recepty dostupné zdarma na internetu. Kešu máslo si můžete namazat na pečivo a vychutnat si výbornou a výživnou pomazánku.

 
  • Řadit dle:
  • 5 položek celkem

Stránka 1/1