Fermentace

Nejprodávanější

litr
 
610 Kč
litrpul
 
730 Kč
kleste
 
320 Kč
pul
 
500 Kč
drti
Muddler (drtítko) nativo
Skladem
Kód: 6561
 
320 Kč
6 položek celkem

Cena

3201220
13201220

Značky

Položek k zobrazení: 6
litr
610 Kč
Kód: 6547
litrpul
730 Kč
Kód: 6548
sada Kód: 6564
kleste
320 Kč
Kód: 6558
pul
500 Kč
Kód: 6546
drti
320 Kč
Kód: 6561

Proč fermentovat

Velkou pozornost fermentované zelenině věnují zejména stoupenci Tradiční čínské medicíny a Makrobiotiky. Oba výživové směry vysvětlují, čím je proces kvašení potravin přínosný z několika hledisek. Za prvé tu máme bakterie mléčného kvašení, zcela přirozené aktéry v přírodním procesu rozkladu sacharidů, který zlepšuje využitelnost a dostupnost některých vitamínů. A za druhé samotné bakterie jsou přírodním probiotikem, které je nesmírně důležité pro využitelnost mnoha živin z potravy při procesu trávení v tlustém střevě.

Osídlení tlustého střeva těmi správnými bakteriemi je také zásadní pro optimální funkci imunitního systému. Naši předkové sice neměli žádné laboratoře, ale více používali intuici, která jim napovídala, co je dobré pro udržení tělesné kondice, svěžesti a vitality i v pokročilém věku.

V čem fermentaci provádět

Dříve lidé používali k fermentaci potravin nádoby, které měli po ruce, ale ne vždy šlo o ideální proces, který navíc vyžadoval častý dohled. V současné době máme k dispozici moderní technologie a prostředky. Kupříkladu nádobu na fermentaci se speciálním ventilem, který uvolňuje z uzavřeného prostoru kvasné plyny. Tím pádem vám usnadní práci i váš čas.

Nádoby pro fermentaci jsou zhotovené z laboratorního, zdravotně nezávadného, chemicky stálého borosilikátového skla. Součástí fermentační sady je i zatěžkávací skleněný kámen, který zajišťuje ponoření obsahu pod hladinou fermentační lázně, úchopové kleště z nerezové oceli a dřevěná palička pro stlačování obsahu sklenic.

Co lze fermentací připravit

Kysané zelí – tradiční pochoutka staročeské kuchyně, nesmírně zdravá, s velmi vysokým obsahem vitamínu C.

Kimchi – fermentovaná zelenina původem z Korejského poloostrova, jejíž základ tvoří pekingské zelí anebo ředkvičky. Existuje několik alternativ Kimchi.

Pickles – typická makrobiotická pochoutka složená z krouhaného bílého hlávkového zelí, mrkve, cibule, a někdy kousků červené řepy, celeru a bílé ředkve s názvem Daikon.

Kvašené okurky – bez problémů zvládnete ve fermentační nádobě i přípravu kvašených okurek.

Ovoce či ovocné směsi – fermentace ovoce se týká zejména meruněk, broskví, slív a švestek a z exotického ovoce ananasu a manga.