ClickCease
Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Sušené datle

Nejprodávanější

Datle bez pecek - 250g
Datle bez pecek - 250g
Skladem
01370-61
 
54 Kč
datle
Datle medjool 500 g
Skladem
11866
 
209 Kč
Datle BIO 500g bez pecek, sušené
 
149 Kč
4 položek celkem
Datle bez pecek - 250g
54 Kč
01370-61
GRIZLY Datle Medjool s peckou 1000 g
328 Kč
006773
datle
209 Kč
11866
Datle BIO 500g bez pecek, sušené
149 Kč
014341

Mnohem lepší volbou než riskovat zdravotní dopady s energetickými drinky, je mít v zásobě sušené datle. Jsou totiž vynikajícím energetickým dopingem, pouhých 100 gramů obsahuje zhruba 300 kcal. Poslouží při jakémkoli sportu, zejména při běhu, cyklistice, bruslení, ale i v silových trénincích v posilovnách, nebo jen doma při strečinku, aerobním cvičení, či při fyzicky náročné práci.

Své vysoké kalorické hodnotě vděčí značnému obsahu sacharidů, které tvoří až tři čtvrtiny jejich celkové hmotnosti. Na proteiny jsou poměrně chudé, ta jsou zastoupena pouhými třemi procenty, ovšem mají dostatek vlákniny. Tím pádem vykazují poměrně nízký glykemický index – vzhledem k tomu, že vláknina redukuje vstřebávání cukrů do krevního oběhu.

Sacharidy nejsou jediným přínosem těchto plodů, pod křehkou slupkou se ukrývá větší množství provitamínu A, vitamínu C, vitamíny B1 – B8, antioxidanty a minerální a stopové prvky – železo, draslík, vápník, hořčík, měď, mangan, selen a dalších zhruba dvacet prvků.

Kde datle koupit

V obchodní síti se většinou objevují ve formě sušených plodů, cena datlí je srovnatelná s jinými druhy sušeného ovoce. Datle se suší buď přímo v místě sklizně na přímém slunci, kde rychleji dozrávají a pak se teprve sklízí, anebo se suší sublimační lyofilizací mrazem při nízkém tlaku vzduchu. Oba způsoby sušení jsou k plodům šetrné a tím pádem jsou v nich obsaženy i látky s vysokou enzymatickou a antioxidační aktivitou. Dobrou volbou je také datlový sirup, který se zpracovává z čerstvých plodů, a může vhodně nahradit rafinovaný řepný cukr.

Datle sušené se hodí i pro přípravu pokrmů, můžete s nimi vyzdobit ovesné placky nebo kaše, vytvořit z nich nepečené zákusky, pečené dorty, záviny, sušenky, ale i vánoční cukroví.