Žaludek

Nejprodávanější

triphala
Triphala čaj
Skladem
Kód: 813
 
115 Kč
shunthi
Shunthi čaj
Skladem
Kód: 807
 
115 Kč
Chyawanprash
Chyawanprash
Skladem
Kód: 606
 
198 Kč
vata
Vata čaj
Skladem
Kód: 822
 
115 Kč
pitta
Pitta čaj
Skladem
Kód: 795
 
115 Kč
5 položek celkem
triphala
115 Kč
Kód: 813
shunthi
115 Kč
Kód: 807
Chyawanprash
198 Kč
Kód: 606
vata
Vata čaj
Skladem
115 Kč
Kód: 822
pitta
Pitta čaj
Skladem
115 Kč
Kód: 795

Jistě již někdy zaslechli výraz „překyselení organismu“. Tento jev souvisí s tvorbou odpadních kyselých metabolitů z nevhodné stravy, ale i ze stresu a ze znečištěného životního prostředí, zejména ve velkých městech. Překyselení zasahuje do všech orgánových systémů, ale v první řadě poškozuje žaludek, dvanácterník a zbytek trávicí soustavy. Projevuje se to v první řadě žaludeční nevolností, nechutenstvím, někdy i zvracením, pálením žáhy a refluxem (návratem kyselých šťáv ze žaludku do jícnu). V krajních případech mohou problémy vyústit v žaludeční a dvanácterníkové vředy.

Mnozí výživoví poradci i lékaři si však uvědomují, že kromě těchto traumatizujících vlivů je na vině problémů se žaludkem nedostatek trávicí kyseliny chlorovodíkové (solné). Nikoli její nadbytek, ale opravdu její nedostatek, protože pokud se jí nedostává, pokrmy nejsou dobře natráveny (rozštěpeny) a v žaludku převládají odpadní kyseliny, které způsobují většinu výše uvedených obtíží.

Zázrak jménem bílé zelí a červená řepa

Trpíte-li častěji na žaludeční vředy nebo bolestivé křeče, zařaďte do stravy v potravinových doplňcích hořčík, který brzdí překyselení žaludeční sliznice. A spolu s ním jezte alespoň tři dny v týdnu střídavě bílé zelí (syrové v podobě zelného salátu, třeba s rajčaty) a syrovou červenou řepu. Bílé zelí obsahuje velmi cenný vitamín U a červená řepa látku zvanou Betain HCL, která podporuje tvorbu kyseliny chlorovodíkové, a je zároveň silným detoxikačním a léčebným prostředkem pro trávicí soustavu a krevní oběh.

Bylinky na žaludek

Kromě podpory trávení a tvorby kyseliny solné se zaměřujte i na bylinky na žaludek, které urychlují hojení drobných lézí, podporují regeneraci žaludeční sliznice a pomáhají s překyselením jejich antioxidační aktivitou. Bylinky žaludek udržují v perfektní kondici i na cestách – na dovolené, v situacích, kdy prudce měníte prostředí, na něž nejste zvyklí, například při cestování do tropických destinací k moři. Ájurvédský čaj na žaludek si můžete vzít i do zaměstnání, kde pomůže lépe zvládat pracovní úkoly. Žaludeční čaj můžete samozřejmě nabídnout i vašim přátelům na různých oslavách, pokud to přeženou s alkoholem.