Dýňová semínka

Dýně jsou sezónní zeleninou, která se vysazuje brzy zjara a sklízí se v období babího léta a na podzim během září a října. V této době je jich také na trhu velké množství, pěstitelů v Česku je navíc celá řada, neboť tyto rostliny nevyžadují žádné zvláštní podmínky. Lze je nechat vzejít na různých půdách, které by však měly být dobře hnojené, a daří se jim také na zahradním kompostu. Dokážou živiny velmi rychle vstřebat a tím pádem jsou pro lidský organismus velmi cenným potravinovým zdrojem.  

Mnoho důležitých výživových prvků obsahují také dýňová semínka. Ta jsou v obchodech se zdravou výživou a specializovaných e-shopech dostupná po celý rok, zejména jako dýňová semínka loupaná, přičemž cena dýňových semínek je velice nízká. Měli bychom si je alespoň občas dopřát, neboť kromě obsahu cenných živin jsou i velmi chutná a lze je podávat i ve formě malého občerstvení pro návštěvy a při svátečních příležitostech.

Semena jsou doslova nabitá minerálními prvky, z nichž největší objem je připisován zinku, ten má velký význam ve stravě zejména tam, kde se lidé stravují nevhodně, např. jídly typu fastfood. Dále je v nich obsažen fosfor, mangan, vápník, hořčík, měď a železo – vše samozřejmě v organické a dobře vstřebatelné formě.

Obsahují velké množství aminokyseliny L-Tryptofan a většinu vitamínů skupiny B (niacin, riboflavin, pyridoxin, thiamin a kyselinu pantothenovou). Třetinu celkového složení tvoří proteiny a zhruba jednu čtvrtinu tuky s převahou nenasycených mastných kyselin.

Jak je upravovat

Nejčastěji se konzumují v přirozené podobě, ale velmi chutné jsou i pražené. Výhodnější je upražit si je doma, kde máte jistotu, že použijete vhodný olej i sůl. Semena z velké dýně olejné, která poznáte podle tmavě zelené barvy, musíte nejprve namočit do slané vody zhruba na jeden den, ostatní druhy zbavené slupek stačí deset až dvanáct minut vařit (jeden hrnek loupaných semen ve ¾ litru vody a se dvěma polévkovými lžícemi soli). Následně je nechte vyschnout (ne na přímém slunci) a poté namočte do olivového oleje. Až se po pěti minutách dostatečně nasáknou, vložte je do rozpálené trouby na 120–150 stupňů a nechte je pražit na pečicím papíru zhruba 20 minut. Vždy po pěti minutách je promíchejte, aby byly pražené dozlatova ze všech stran.