Sušená mochyně peruánská (physalis)

Říká se jí ovoce physalis a známe ji také pod názvem Mochyně peruánská. Někteří z vás ji možná zahlédli u někoho na zahradním pozemku, jak se hrdě vypíná vzhůru, ovšem pozor, většinou jde o jedovatou mochyni židovskou. Plody physalis mochyně peruánské jsou naopak jedlé a velmi chutné, ale podobně, jako rajská jablíčka – pouze tehdy, až dozrají. Zralý plod poznáte podle toho, že jeho ochranný obal, připomínající tvar malého lampionu, uschne, a uvnitř se nachází sytě oranžová kulička.

Původní vlastí mochyně physalis je subtropická oblast peruánských And, v Mayské civilizaci byla jedním ze základních zdrojů sacharidů a vitamínů. Je zvláštní tím, že květ se rozevírá až po západu slunce a rostlina kvete v nočních hodinách.

Co obsahuje physalis peruviana

Mochyně je bohatá na vitamín C a prekurzor vitamínu A, skýtá velké množství vitamínu B1 a dalších několika vitamínů skupiny B. Najdete v ní i rutin a přibližně 30 minerálních látek a stopových prvků. Antioxidační a enzymatická aktivita plodů je poměrně vysoká, a to zejména u čerstvých nebo šetrně sušených. Mochyně sušená má nízký glykemický index i přesto, že obsahuje velké množství sacharidů, a to díky vláknině.

Jak physalia physalis konzumovat

Sušená mochyně může v oříškových směsích se sušeným ovocem vhodně doplňovat rozinky, chutná zvláště s arašídy a kešu oříšky. Pochutnat si na ní můžete i v čokoládových müsli a v ovocných dezertech, kde vynikne s brusinkami neb borůvkami. Přidává se do pudinků, ovocných dortů a koláčů, zmrzlinových pohárů se šlehačkou a studených nebo klasických džemů. Můžete si také dopřát exotické smoothies v kombinaci s kiwi, pomerančem či s ananasem, dochucené mandlovým nebo lískoříškovým krémem. Physalis fruit je skutečně velmi variabilní ovoce, jehož výrazná chuť podtrhne i slané pokrmy, jako jsou špagety se sýrem, mořské plody, anebo pečené krůtí či kuřecí maso.

Mochyně peruánská sušená je dostupná zpravidla ve speciálních e-shopech a prodejnách zdravé výživy, cena physalis odpovídá dováženému zboží. Většina kvalitních zdrojů pochází z její prapůvodní vlasti – Peru, je označena certifikátem BIO kvality, neobsahuje žádné konzervační látky, rafinovaný cukr, a není ošetřena oxidem siřičitým.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení