Sušená mochyně peruánská (physalis)

Říká se jí ovoce physalis a známe ji také pod názvem Mochyně peruánská. Někteří z vás ji možná zahlédli u někoho na zahradním pozemku, jak se hrdě vypíná vzhůru, ovšem pozor, většinou jde o jedovatou mochyni židovskou. Plody physalis mochyně peruánské jsou naopak jedlé a velmi chutné, ale podobně, jako rajská jablíčka – pouze tehdy, až dozrají. Zralý plod poznáte podle toho, že jeho ochranný obal, připomínající tvar malého lampionu, uschne, a uvnitř se nachází sytě oranžová kulička.

Původní vlastí mochyně physalis je subtropická oblast peruánských And, v Mayské civilizaci byla jedním ze základních zdrojů sacharidů a vitamínů. Je zvláštní tím, že květ se rozevírá až po západu slunce a rostlina kvete v nočních hodinách.

Co obsahuje physalis peruviana

Mochyně je bohatá na vitamín C a prekurzor vitamínu A, skýtá velké množství vitamínu B1 a dalších několika vitamínů skupiny B. Najdete v ní i rutin a přibližně 30 minerálních látek a stopových prvků. Antioxidační a enzymatická aktivita plodů je poměrně vysoká, a to zejména u čerstvých nebo šetrně sušených. Mochyně sušená má nízký glykemický index i přesto, že obsahuje velké množství sacharidů, a to díky vláknině.

Jak physalia physalis konzumovat

Sušená mochyně může v oříškových směsích se sušeným ovocem vhodně doplňovat rozinky, chutná zvláště s arašídy a kešu oříšky. Pochutnat si na ní můžete i v čokoládových müsli a v ovocných dezertech, kde vynikne s brusinkami neb borůvkami. Přidává se do pudinků, ovocných dortů a koláčů, zmrzlinových pohárů se šlehačkou a studených nebo klasických džemů. Můžete si také dopřát exotické smoothies v kombinaci s kiwi, pomerančem či s ananasem, dochucené mandlovým nebo lískoříškovým krémem. Physalis fruit je skutečně velmi variabilní ovoce, jehož výrazná chuť podtrhne i slané pokrmy, jako jsou špagety se sýrem, mořské plody, anebo pečené krůtí či kuřecí maso.

Mochyně peruánská sušená je dostupná zpravidla ve speciálních e-shopech a prodejnách zdravé výživy, cena physalis odpovídá dováženému zboží. Většina kvalitních zdrojů pochází z její prapůvodní vlasti – Peru, je označena certifikátem BIO kvality, neobsahuje žádné konzervační látky, rafinovaný cukr, a není ošetřena oxidem siřičitým.