Miso

Kdybyste se zeptali příznivců Tradiční čínské medicíny či Makrobiotiky, co je Miso pasta, možná by odpověď sypali z rukávu, jako při zkoušení ve škole. Miso pasta je japonský objev a patří k základním dochucovadlům v tamní kuchyni již déle, než dva tisíce let. Do střední Evropy pronikl sice tento výrobek mnohem později, nicméně stal se rovněž velmi vyhledávaným zejména mezi příznivci vyvážené přírodní stravy. Pastu Miso si oblíbili vegetariáni a vegani, protože Miso pasta vegan není živočišného původu, a nezatěžuje organismus balastními látkami, například stresovými hormony při pojídání masa.

Co je Miso – je to především dochucovadlo, které si doma sami nevyrobíte. Není však natolik drahé, že by bylo nedostupné, a tak se vyplatí vsadit na obchody zdravé výživy, které mají Miso v nabídce běžně. Zhotovuje se podle tradiční receptury z hnědé neloupané rýže a ze sojových bobů, které se po uvaření promíchají s kvalitní, mineralizovanou mořskou solí, a za pomoci fermentačního činidla „Koji“, což je houba s názvem Kropidlovec růžový, se směs ponechá několik měsíců v dřevěných sudech podléhat pomalému fermentačnímu rozkladu.

Rýžové Miso můžete využít pro dochucování polévek, omáček, pomazánek a dalších, zejména bezmasých pokrmů, jejichž převahu tvoří celozrnné obiloviny a luštěniny. Dále se skvěle hodí do zeleninového rizota a zeleninových salátů. Miso omáčka se k ochucování používá v velmi omezeném množství, protože se jedná o silně koncentrovanou směs živin, a navíc důkladně prosolenou, tím pádem lze pokrmy na talíři solit pouze minimálně.

Kde koupit Miso pastu, je otázka, na jejíž odpověď nemusíte cestovat až do jihovýchodní Asie. Pořídíte ji ve specializovaných e-shopech a kamenných prodejnách zdravé výživy, které se snaží o to, aby Miso paste a mnoho dalších tradičních dochucovadel a potravin nahradilo v naší středoevropské stravě, prosycené staročeskou kuchyní především nezdravé pochutiny.